Lekárska pohotovosť v Kráľovskom Chlmci bude fungovať aj bez podpory poisťovní

Od najbližšej soboty bude lekárska pohotovosť v meste v trebišovskom okrese poskytovaná na báze dobrovoľnosti.

ttsk_detska-pohotovost-v-trnave-ostava-zachovana-jej-prevadzku-preberie-zupa-5-676x451 Detská pohotovosť. Ilustračný obrázok: SITA

Informáciu potvrdila Nemocnica s poliklinikou v Kráľovskom Chlmci v súvislosti s rušením tamojšej ambulancie pevnej ambulantnej pohotovostnej služby (APS) pre deti a dorast zo strany rezortu zdravotníctva.

Povolenie ministerstva pre prevádzku takejto ambulancie v Kráľovskom Chlmci končí 4. októbra. Zdravotnú starostlivosť bude nemocnica ďalej poskytovať na doterajšom pracovisku APS pre deti a dorast.

„Služba sa bude poskytovať naďalej v priestoroch nemocnice s poliklinikou, ordinačné hodiny zostávajú nemenné, len poplatok sa aj po prieskume medzi rodičmi detských pacientov z dvoch eur zvýši na desať eur,“ potvrdila riaditeľka nemocnice Klára Hencelová.

Uviedla, že službu bude nemocnica zatiaľ financovať z vlastného rozpočtu, prebiehajú pritom aj rokovania v rámci regionálneho združenia samospráv Medzibodrožie pod vedením primátora Kráľovského Chlmca Karola Patakyho.

„Prevádzka APS začína s ôsmimi lekármi, ktorým naozaj patrí vďaka za ochotu, a budeme radi, ak mladí lekári posilnia naše rady. Od ich počtu bude závisieť budúcnosť APS – detské v Kráľovskom Chlmci,“ skonštatovala riaditeľka.

O možnostiach zachovania tejto služby pre malých pacientov podľa nej rokovalo vedenie nemocnice s detskými lekármi, ako aj s predstaviteľmi samosprávy. „Verím, že po našom vzore vzniknú aj v iných mestách podobné projekty pre pacientov,“ dodala Hencelová.

Rezort zdravotníctva s účinnosťou od 2. novembra tohto roka vypustil Kráľovský Chlmec zo zoznamu tzv. pevných bodov APS pre deti a dorast. K redukcii aj na ďalších miestach Slovenska pristúpil s cieľom stabilizácie pediatrickej ambulantnej starostlivosti vzhľadom k nízkemu počtu pediatrov.

Od júla sa tiež skrátili ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti, a to z 22:00 do 20:00. K danému kroku kráľovskochlmeckej nemocnice ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že ide o aktivitu ústavného zdravotníckeho zariadenia.

„Každopádne nepôjde o prevádzkovanie ambulancie pevnej ambulantnej pohotovostnej služby – to zo zákona nie je možné. Ako plánujú tento stav riešiť (akou ambulanciou, akými lekármi a ako budú uvedené financovať), je v kompetencii vedenia nemocnice,“ skonštatovali z komunikačného odboru rezortu.

Ak by došlo k zrušeniu takejto služby v Kráľovskom Chlmci, ktorý leží pri hranici s Maďarskom, rodičia s chorými deťmi by museli chodiť na pohotovosť do Trebišova alebo Michaloviec.

Proti rušeniu APS v meste sa postavila mestská aj krajská samospráva. Okrem vzdialenosti a slabšej dostupnosti poukazovali aj na jazykovú stránku, keďže v iných nemocniciach by občania s maďarskou národnosťou mohli mať problém dorozumieť sa.

(tasr)


V Rakúsku sa voľby konajú od 7.00 do 19.00, pričom FPÖ vedie s 27 % a migrácia je kľúčovou témou kampane.
Prejsť na článok
Novinárka Marwa Osman sa rozplakala pri oznámení úmrtia Hasana Nasralláha, lídra Hizballáhu, počas živého vysielania.
Prejsť na článok
Strana Hlas-SD odmieta hlasovať za zákony bez koaličnej dohody a žiada adresnú pomoc pre nízkopríjmové domácnosti s energiami.
Prejsť na článok
Ukrajinské jednotky zasiahli arzenál ruských zbraní vo Volgograde, avšak satelitné snímky naznačujú, že škody sú minimálne.
Prejsť na článok
Bayern dominoval v zápase proti Leverkusenu, no napriek silnému výkonu skončil bez víťazstva, čo naznačuje ich rastúcu silu v sezóne.
Prejsť na článok
V Európe narastá odpor voči klimatickej politike, pričom významní politici volajú po revízii Green Dealu a spochybňujú oficiálne klimatologické predpovede.
Prejsť na článok
V roku 1918 sa Novohrad a Nógrád rozdelili na dva regióny, čo ovplyvnilo ich hospodársky rast a rozvoj turizmu, pričom potenciál vidia v geoparku a prírodných atrakciách.
Prejsť na článok
Svedok našich dejín, hrad Sivý Kameň, ktorý vyrástol na ľavom brehu rieky Nitra v polovici 14. storočia, odhalil jedno z jeho ďalších tajomstiev.
Prejsť na článok
Poslanec Huliak sa ospravedlnil ženám za svoj výrok, no zároveň bránil svoje slová a kritizoval oponentov za polarizujúci jazyk.
Prejsť na článok
Podpredseda Hizballáhu Nabíl Kaúk a veliteľ Alí Karakí zahynuli pri izraelských útokoch v Beirúte, pričom armáda potvrdila smrť viacerých predstaviteľov hnutia.
Prejsť na článok
Bývalí predsedovia parlamentu Béla Bugár a Pavol Hrušovský odsúdili, že Plaváková odmietla odstrániť nálepky ideologického hnutia zo svojho notebooku.
Prejsť na článok
Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok