Šéf francúzskej diplomacie sa stretol s maronitským patriarchom Libanonu

Patriarcha Bišár Ráí privítal vo svojej rezidencii v meste Bkirkí nového ministra Jeana-Noela Barrota, spoločne podporili diplomatické snahy vedúce k uzavretiu prímeria medzi Izraelom a Hizballáhom, píšu portály France Info a Liban News.

Lebanon_France758413076149 (1) Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noël Barrot gestikuluje počas stretnutia s libanonským premiérom Nadžíbom Míkátím v Libanone v pondelok 30. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Barrot osobitne zdôraznil potrebu voľby nového prezidenta republiky, čo je podľa neho nevyhnutný krok k jej stabilizácii. Patriarcha ocenil úsilie Francúzska v prospech mieru a stability v Libanone, a tiež vyjadril svoje obavy z absencie politického vedenia v krajine, čo podľa jeho názoru prispieva k eskalácii napätia. Libanon je bez prezidenta od 31. októbra 2022.

Maronitská cirkev predstavuje najväčšiu miestnu kresťanskú komunitu a patriarcha je rešpektovaný ako hovorca kresťanského obyvateľstva. Dodnes platná konfesionalistická ústava Libanonu z roku 1920 stanovuje, že prezidentom libanonského štátu musí byť maronita.

Cieľom Barrotovej návštevy, ktorá sa začala počas uplynulého víkendu, je oboznámiť sa so situáciou a ponúknuť Libanonu pomoc Francúzska, najmä humanitárnu.

Barrot pricestoval do Bejrútu ako vôbec prvý západný diplomat od minulého pondelka, keď Izrael eskaloval svoje útoky proti pozíciám šíitskej militantnej skupine Hizballáh na juhu a východe Libanonu a v južnom Bejrúte, považovanom za baštu proiránskeho hnutia.

V pondelok v Bejrúte Barrot rokoval aj s libanonským premiérom Nadžíbom Míkátím, ktorý počas tohto stretnutia vyzval na prímerie v bojoch medzi Izraelom a Hizballáhom. Za prioritu označil uplatňovanie rezolúcie 1 701 Bezpečnostnej rady OSN, ktorá ukončila vojnu medzi Izraelom a Hizballáhom z roku 2006.

Patriarcha maronitskej cirkvi sa počas víkendu vyjadril aj k úmrtiu vodcu Hiballáhu Hasana Nastralláha, ktorý prišiel o život koncom minulého týždňa pri útoku izraelskej armády na južné predmestie Bejrútu.

Libanonský kardinál, ktorý nedávno kritizoval eskaláciu zložiek Hizballáhu voči Izraelu, označil Nasralláha za jedného z „mučeníkov za spoločnú vlasť“. Dodal pritom, že Nasralláhova vízia, akou cestou sa má vydať Libanon, sa líšila od návrhov iných vodcov.

(tasr)


V Rakúsku sa voľby konajú od 7.00 do 19.00, pričom FPÖ vedie s 27 % a migrácia je kľúčovou témou kampane.
Prejsť na článok
Novinárka Marwa Osman sa rozplakala pri oznámení úmrtia Hasana Nasralláha, lídra Hizballáhu, počas živého vysielania.
Prejsť na článok
Strana Hlas-SD odmieta hlasovať za zákony bez koaličnej dohody a žiada adresnú pomoc pre nízkopríjmové domácnosti s energiami.
Prejsť na článok
Ukrajinské jednotky zasiahli arzenál ruských zbraní vo Volgograde, avšak satelitné snímky naznačujú, že škody sú minimálne.
Prejsť na článok
Bayern dominoval v zápase proti Leverkusenu, no napriek silnému výkonu skončil bez víťazstva, čo naznačuje ich rastúcu silu v sezóne.
Prejsť na článok
V Európe narastá odpor voči klimatickej politike, pričom významní politici volajú po revízii Green Dealu a spochybňujú oficiálne klimatologické predpovede.
Prejsť na článok
V roku 1918 sa Novohrad a Nógrád rozdelili na dva regióny, čo ovplyvnilo ich hospodársky rast a rozvoj turizmu, pričom potenciál vidia v geoparku a prírodných atrakciách.
Prejsť na článok
Svedok našich dejín, hrad Sivý Kameň, ktorý vyrástol na ľavom brehu rieky Nitra v polovici 14. storočia, odhalil jedno z jeho ďalších tajomstiev.
Prejsť na článok
Poslanec Huliak sa ospravedlnil ženám za svoj výrok, no zároveň bránil svoje slová a kritizoval oponentov za polarizujúci jazyk.
Prejsť na článok
Podpredseda Hizballáhu Nabíl Kaúk a veliteľ Alí Karakí zahynuli pri izraelských útokoch v Beirúte, pričom armáda potvrdila smrť viacerých predstaviteľov hnutia.
Prejsť na článok
Bývalí predsedovia parlamentu Béla Bugár a Pavol Hrušovský odsúdili, že Plaváková odmietla odstrániť nálepky ideologického hnutia zo svojho notebooku.
Prejsť na článok
Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok