Putin podpísal dekrét o vykonaní jesennej brannej povinnosti a povolal 133-tisíc Rusov

Kampaň k jesennej brannej povinnosti sa bude konať od 1. októbra do 31. decembra a plánuje sa povolanie 133-tisíc ľudí do vojenskej služby.

Ruskí vojaci. Foto: TASR/AP Ruskí vojaci. Foto: TASR/AP

Bude týkať ruských občanov vo veku 18 až 30 rokov, ktorí nie sú záložníkmi a podľa ruských zákonov podliehajú vojenskej službe. Informoval o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Nové posily nahradia vo vojenskej službe vojakov, námorníkov, seržantov a rotmajstrov ktorým sa skončila branná povinnosť. Novú brannú kampaň v auguste predpovedala agentúra Bloomberg, ktorá uviedla, že Rusi čelia nedostatku vojakov na vedenie vojny proti Ukrajine.

(dak)


Demokrati iniciovali petíciu na vypísanie referenda o predčasných voľbách a obnovení špeciálnej prokuratúry, čím reagujú na verejný dopyt.
Prejsť na článok
V Essene podpálil Sýrčan dva domy, pričom 31 ľudí, vrátane dvoch detí v ohrození života, utrpelo zranenia.
Prejsť na článok
Republikáni kritizujú návštevu Zelenského v USA ako stranícku akciu, ktorá môže ovplyvniť nadchádzajúce prezidentské voľby v roku 2024.
Prejsť na článok
Zvýšenie daní na akvaparky a kúpaliská môže znížiť konkurencieschopnosť a návštevnosť, čo ohrozuje domáci turizmus.
Prejsť na článok
V Rakúsku sa voľby konajú od 7.00 do 19.00, pričom FPÖ vedie s 27 % a migrácia je kľúčovou témou kampane.
Prejsť na článok
Novinárka Marwa Osman sa rozplakala pri oznámení úmrtia Hasana Nasralláha, lídra Hizballáhu, počas živého vysielania.
Prejsť na článok
Strana Hlas-SD odmieta hlasovať za zákony bez koaličnej dohody a žiada adresnú pomoc pre nízkopríjmové domácnosti s energiami.
Prejsť na článok
Ukrajinské jednotky zasiahli arzenál ruských zbraní vo Volgograde, avšak satelitné snímky naznačujú, že škody sú minimálne.
Prejsť na článok
Bayern dominoval v zápase proti Leverkusenu, no napriek silnému výkonu skončil bez víťazstva, čo naznačuje ich rastúcu silu v sezóne.
Prejsť na článok
V Európe narastá odpor voči klimatickej politike, pričom významní politici volajú po revízii Green Dealu a spochybňujú oficiálne klimatologické predpovede.
Prejsť na článok
V roku 1918 sa Novohrad a Nógrád rozdelili na dva regióny, čo ovplyvnilo ich hospodársky rast a rozvoj turizmu, pričom potenciál vidia v geoparku a prírodných atrakciách.
Prejsť na článok
Svedok našich dejín, hrad Sivý Kameň, ktorý vyrástol na ľavom brehu rieky Nitra v polovici 14. storočia, odhalil jedno z jeho ďalších tajomstiev.
Prejsť na článok
Poslanec Huliak sa ospravedlnil ženám za svoj výrok, no zároveň bránil svoje slová a kritizoval oponentov za polarizujúci jazyk.
Prejsť na článok
Podpredseda Hizballáhu Nabíl Kaúk a veliteľ Alí Karakí zahynuli pri izraelských útokoch v Beirúte, pričom armáda potvrdila smrť viacerých predstaviteľov hnutia.
Prejsť na článok
Bývalí predsedovia parlamentu Béla Bugár a Pavol Hrušovský odsúdili, že Plaváková odmietla odstrániť nálepky ideologického hnutia zo svojho notebooku.
Prejsť na článok
Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok