Dujarric: Mierové jednotky OSN nemôžu pre útoky v Libanone riadne hliadkovať

Ide o dôsledok intenzívnych útokov Izraela a hnutia Hizballáh, oznámil v pondelok hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric.

Stephane Dujarric Spokesperson for the Secretary-General delivers noon press briefing Stéphane Dujarric. Foto: Mark J. Sullivan / Zuma Press / Profimedia.sk

„Naše dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) sú naďalej na svojich pozíciách v oblasti pôsobnosti misie, pričom intenzita bojov im bráni v pohybe a v plnení úloh, ktoré im boli zverené,“ uviedol Dujarric.

Dodal, že mierové sily „sú schopné pozorovaní z miest, kde sa nachádzajú, ale nemôžu vykonávať cestné hliadky“. Niektorí civilní zamestnanci boli podľa neho preventívne premiestnení na sever Libanonu.

UNIFIL založili v roku 1978. Ich úlohou je dozerať na libanonsko-izraelskú hranicu. Mandát tejto misie sa každoročne obnovuje. Pôsobí v nej viac ako 10.000 príslušníkov. Mierovú misiu zriadila Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) so zámerom dohliadať na stiahnutie izraelských vojsk z Libanonu a obnovenie mieru. Mala tiež pomôcť libanonskej vláde obnoviť svoju moc v oblasti.

Stúpenci Hizballáhu v Libanone často obviňujú UNIFIL zo spolupráce s Izraelom, zatiaľ čo Izrael viní mierové sily z ignorovania vojenských aktivít Hizballáhu v južnom Libanone, pripomína AP.

Počas prebiehajúcich cezhraničných zrážok medzi Hizballáhom a izraelskými silami v južnom Libanone boli niekoľkokrát zasiahnuté zariadenia a vozidlá UNIFIL.

(tasr, afp)


Veštice sú aj dnes populárne, klienti ich vyhľadávajú, pričom film o veštici Luciane zachytáva absurdné osudy ľudí hľadajúcich lásku.
Prejsť na článok
Demokrati iniciovali petíciu na vypísanie referenda o predčasných voľbách a obnovení špeciálnej prokuratúry, čím reagujú na verejný dopyt.
Prejsť na článok
V Essene podpálil Sýrčan dva domy, pričom 31 ľudí, vrátane dvoch detí v ohrození života, utrpelo zranenia.
Prejsť na článok
Republikáni kritizujú návštevu Zelenského v USA ako stranícku akciu, ktorá môže ovplyvniť nadchádzajúce prezidentské voľby v roku 2024.
Prejsť na článok
Zvýšenie daní na akvaparky a kúpaliská môže znížiť konkurencieschopnosť a návštevnosť, čo ohrozuje domáci turizmus.
Prejsť na článok
V Rakúsku sa voľby konajú od 7.00 do 19.00, pričom FPÖ vedie s 27 % a migrácia je kľúčovou témou kampane.
Prejsť na článok
Novinárka Marwa Osman sa rozplakala pri oznámení úmrtia Hasana Nasralláha, lídra Hizballáhu, počas živého vysielania.
Prejsť na článok
Strana Hlas-SD odmieta hlasovať za zákony bez koaličnej dohody a žiada adresnú pomoc pre nízkopríjmové domácnosti s energiami.
Prejsť na článok
Ukrajinské jednotky zasiahli arzenál ruských zbraní vo Volgograde, avšak satelitné snímky naznačujú, že škody sú minimálne.
Prejsť na článok
Bayern dominoval v zápase proti Leverkusenu, no napriek silnému výkonu skončil bez víťazstva, čo naznačuje ich rastúcu silu v sezóne.
Prejsť na článok
V Európe narastá odpor voči klimatickej politike, pričom významní politici volajú po revízii Green Dealu a spochybňujú oficiálne klimatologické predpovede.
Prejsť na článok
V roku 1918 sa Novohrad a Nógrád rozdelili na dva regióny, čo ovplyvnilo ich hospodársky rast a rozvoj turizmu, pričom potenciál vidia v geoparku a prírodných atrakciách.
Prejsť na článok
Svedok našich dejín, hrad Sivý Kameň, ktorý vyrástol na ľavom brehu rieky Nitra v polovici 14. storočia, odhalil jedno z jeho ďalších tajomstiev.
Prejsť na článok
Poslanec Huliak sa ospravedlnil ženám za svoj výrok, no zároveň bránil svoje slová a kritizoval oponentov za polarizujúci jazyk.
Prejsť na článok
Podpredseda Hizballáhu Nabíl Kaúk a veliteľ Alí Karakí zahynuli pri izraelských útokoch v Beirúte, pričom armáda potvrdila smrť viacerých predstaviteľov hnutia.
Prejsť na článok
Bývalí predsedovia parlamentu Béla Bugár a Pavol Hrušovský odsúdili, že Plaváková odmietla odstrániť nálepky ideologického hnutia zo svojho notebooku.
Prejsť na článok
Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok