Huliak podporí za šéfa parlamentu kandidáta Hlasu. Danko: Som šokovaný, zradil ma

Poslanec Národnej rady SR Rudolf Huliak žiada premenovanie parlamentného poslaneckého klubu Slovenskej národnej strany (SNS). Chce, aby v ňom bola priamo menovaná aj jeho strana Národná koalícia.

6. schôdza NR SR Andrej Danko a Rudolf Huliak. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Nový názov klubu by teda bol Slovenská národná strana – Národná koalícia/Nezávislí kandidáti. Cieľom toho kroku je podľa Huliaka presadzovať identitu Národnej koalície, ktorej je predsedom. Tvrdí, že strana má 2 700 členov, štruktúry po celom Slovensku a stále rastie.

„Tento krok podstupujeme z dôvodu, že sme sami zodpovední za svoje politické činy a musíme za ne sami niesť následky, bez dopadu na SNS,“ uviedol Huliak s tým, že rozhodnutie požiadať o premenovanie klubu padlo na pondelkovom (30. 9.) sneme strany.

„Potrebujem dostať Národnú koalíciu na parlamentnú pôdu, aby sa o nej hovorilo, že nie sme súčasťou SNS. Pretože my nie sme súčasťou SNS, nie sme jej členovia, ani nič,“ doplnil.

Huliak však zároveň zdôraznil, že on a ďalší dvaja poslanci NR SR za Národnú koalíciu zostávajú naďalej pevnou a neoddeliteľnou súčasťou poslaneckého klubu SNS a budú podporovať vládu Roberta Fica v plnom rozsahu. Rešpektovať budú aj koaličnú zmluvu a na post predsedu parlamentu podporia kandidáta strany Hlas.

Danko: Huliak ma zradil, vedľa mňa si už nesadne

Na Huliakovo vyhlásenie zareagoval v utorok poobede aj šéf SNS Andrej Danko. „Som šokovaný, cítim zradu Ruda Huliaka, ktorá ma ľudsky bolí. Nečakal som, že jeden z mojich najbližších spolupracovníkov podporí na pozíciu predsedu parlamentu kandidáta Hlasu,“ netajil sklamanie predseda SNS.

Zároveň zdôraznil, že názov poslaneckého klubu SNS sa meniť nebude a jeho strana sa nenechá vydierať. „Odmietam s ním bojovať, budem čakať, ako sa Huliak v najbližších dňoch bude správať. Na každej tlačovke stál po mojom boku, ale už nebude. V živote si vedľa mňa nesadne. Verím však, že Rudo Huliak sa opäť vráti k nám a prestane hrať hry za mojím chrbtom,“ prízvukoval Danko a dodal, že od osoby Rudolfa Huliaka sa dištancuje.

Jediné, čo Huliak podľa jeho slov dosiahol, je to, že ublížil sám sebe, lebo ľudia nemajú radi zradcov. „Už nebude mať na čele len pečiatku agresívneho hulvátskeho človeka, ale aj zradcu. Dúfam, že nezájde až tak ďaleko, že zradí celú koalíciu,“ priblížil Danko.

V mene celého poslaneckého klubu SNS sa tiež ospravedlnil poslankyni Progresívneho Slovenska Lucii Plavákovej, že ju Huliak pomenoval slovom „suka“. „Očakávam, že sa jej Huliak nabudúce ospravedlní s kyticou,“ uzavrel šéf SNS.

„Stojím si za tým, že Plaváková nemala byť v sále Národnej rady s dúhovou vlajkou, ale je mi úplne jedno akú má orientáciu, ide mi o poriadok v rokovacej sále,“ dodal. Danko tak následne reagoval na situáciu, keď minulý týždeň vykázal poslankyňu z rokovacej sály za nálepky na jej počítači.

Hlas dúfa v podporu poslancov Národnej koalície

K situácii sa vyjadril aj predseda poslaneckého klubu strany Hlas Róbert Puci, ktorý dúfa, že poslanci Národnej rady pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Národná koalícia/Nezávislí kandidáti zostanú pevnou súčasťou vládnej koalície.

„Ja to vnímam tak, že táto platforma asi bude viacej podporovať stranu Hlas, čo sme radi, keďže nám chcú podporiť nášho kandidáta na predsedu parlamentu,“ povedal Puci v utorok novinárom.

Hlas totiž podľa jeho slov naďalej trvá na tom, že miesto patrí im. Zopakoval, že otázku nového šéfa parlamentu otvoria až po dohode všetkých troch koaličných strán. Poukázal aj na to, že o takomto postupe hovorí koaličná zmluva a obáva sa, že opozícia by kandidáta Hlasu nepodporila.

Puci si zároveň nemyslí, že členovia Národnej koalície by odišli z koalície v prípade, že by neprešla ich žiadosť o zmenu názvu klubu SNS. „Ja si myslím, že poslanec Rudolf Huliak povedal to, čo chcel povedať, že registrovali to všetci na Slovensku, že tento klub nie je len o SNS, ale o viacerých poslancoch a viacerých stranách a ďalej nech to funguje tak, ako to fungovať má,“ dodal a odmietol tvrdenia o tom, že Hlas by poslancov pôsobiacich v Národnej koalícii kúpil.

(gko, bra, tasr)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok