Lipavský ostáva šéfom českej diplomacie ako nestraník

Bývalý člen Českej pirátskej strany a minister zahraničných vecí Jan Lipavský zostáva súčasťou vlády premiéra Petra Fialu. Oznámili to po spoločnom utorkovom rokovaní, na ktoré šéfdiplomat pôvodne priniesol svoju demisiu.

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Foto: TASR/AP Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Foto: TASR/AP

„Pán minister Jan Lipavský zostáva členom vládneho tímu. Prišiel za mnou na rokovanie s tým, že mi osobne priniesol demisiu. Ja som ho však požiadal, aby tento krok zvážil z mnohých dôvodov,“ povedal Fiala.

Lipavský je podľa neho výborným ministrom zahraničných vecí a aj v kontexte aktuálnej medzinárodnej situácie je kontinuita vo vedení Ministerstva zahraničných vecí ČR mimoriadne dôležitá.

Druhým dôvodom bolo, že na základné otázky zahraničnej politiky majú rovnaké názory. Ďalším dôvodom je podpora od všetkých predsedov zvyšných koaličných strán a tiež prezidenta. Lipavský sa podľa Fialu aj na základe toho rozhodol, že na demisii nebude trvať.

„Veľmi si vážim možnosť pokračovať ako člen vlády ČR v kabinete Petra Fialu ako nestraník, môžeme použiť aj slovo odborník… Budem pokračovať v práci, ktorú som robil. Budem naďalej obhajovať záujmy českých občanov vo svete, záujmy Česka,“ potvrdil svoje rozhodnutie zotrvať vo funkcii Lipavský. Vyzdvihol rolu Fialu v tom, akú zahraničnú politiku Česko vykonáva.

K rozhodnutiu vziať svoju demisiu späť a zostať vo vláde ako nestraník ho presvedčilo jednak rozhodnutie odísť z Českej pirátskej strany, ktoré mu „uvoľnilo ruky“, a jednak veľká podpora od koaličných partnerov, vysvetlil.

Prípady, že členom vlády je aj nestraník, nie sú podľa Fialu neobvyklé. Pripomenul, že on sám bol nestraníckym ministrom školstva vo vláde Petra Nečasa. „Ja si s tou situáciou určite poradím,“ dodal.

Post ministra pre legislatívu už obsadzovať nechce, rovnako ani funkciu vicepremiéra pre digitalizáciu. Zostáva mu tak obsadiť pozíciu ministra pre miestny rozvoj, kandidáta by podľa neho malo navrhnúť hnutie STAN. „Chcem, aby to všetko prebehlo čo najrýchlejšie a do konca budúceho týždňa sme mali vládu v plnom zložení,“ dodal Fiala.

(tasr)


Smrť Věry Kunderovej zasiahla mnohých; jej život po boku Milana bol plný odhodlanosti, ale aj neviditeľnosti a bojov s predsudkami.
Prejsť na článok
Rakúsko zažilo voľby, kde vyhrala strana s protiimigračným postojom, čo naznačuje zmenu politického kurzu v krajine.
Prejsť na článok
Izraelská armáda plánuje väčšiu pozemnú operáciu v Libanone, čo potvrdili nemenované zdroje, no oficiálne to zatiaľ nekomentovala.
Prejsť na článok
Nový most v Ilave, nazývaný malé Apollo, zlepšuje dopravu a bezpečnosť, pričom má väčšiu kapacitu a pridané chodníky pre peších a cyklistov.
Prejsť na článok
Penta oznámila, že Jaroslav Haščák sa vráti do vedenia skupiny po zrušení obvinení, pričom sa sústredí na strategické expanzné otázky.
Prejsť na článok
Tadej Pogačar s bicyklom Colnago V4Rs Tadej dosiahol historické víťazstvo na MS v Zürichu po úchvatnej sólo jazde na 274 km.
Prejsť na článok
Nehoda pri Nových Zámkoch vyvolala vyšetrovanie a otázky o bezpečnosti priecestí, pričom vláda schválila odškodnenie rodinám obetí.
Prejsť na článok
Konsolidačný balíček, ktorý znižuje platy zdravotníkov a transformuje nemocnice, bol schválený bez ohľadu na varovania odborníkov, varuje Visolajský.
Prejsť na článok
Slovenský workshop Dragtivism pre mládež vyvolal kontroverziu, keď sa na ňom zúčastnil 16-ročný chlapec, čo vyvolalo vyšetrovanie ohrozenia mravnej výchovy.
Prejsť na článok
Po zhoršení stavu mosta pri Kremničke v Banskej Bystrici ho zbúrali, pričom mesto nemá jasný vlastnícky vzťah k tejto stavbe ani k druhému mostu.
Prejsť na článok
Na Luníku IX sa podarilo zlepšiť životné podmienky obyvateľov, znížiť kriminalitu a zvýšiť dochádzku detí do školy vďaka spolupráci s mestom.
Prejsť na článok
Qualcomm navrhuje prevzatie Intelu, čo by mohlo zásadne zmeniť technologický trh a ovplyvniť zamestnanosť a investície.
Prejsť na článok
Zelenskyj sa chce s Trumpom porozprávať o ukončení vojny, Trump zdôraznil svoje dobré vzťahy s oboma lídrami a rýchle riešenie konfliktu.
Prejsť na článok
Izrael sa pripravuje na možnú pozemnú ofenzívu proti Hizballáhu v Libanone, pričom už nasadil elitné jednotky do tunelov militantov.
Prejsť na článok
Stochastický terorizmus v USA narastá, vyvolaný ideologickou vojnou a toxickou rétorikou, ktorá dehumanizuje oponentov a zvyšuje napätie v spoločnosti.
Prejsť na článok
Ukrajinská stopka pre tranzit ruského plynu budúcoročné účty slovenských domácností neovplyvní.
Prejsť na článok
Podľa amerických tajných služieb by údery Ukrajiny na Rusko mohli vyvolať smrteľné odvetné akcie voči NATO, čo znepokojuje Západ.
Prejsť na článok
Piráti sa rozhodli odstúpiť od koaličnej zmluvy po hlasovaní, kde 79,3 % členov podporilo demisiu svojich ministrov.
Prejsť na článok
Návrh na zvýšenie odvodov z hazardu by mohol priniesť štátu 70 miliónov eur ročne, avšak zníženie základne odvodu znamená nižšie príjmy.
Prejsť na článok
Od Spartaka Trnava po Artmediu Petržalka, slovenské kluby v európe prežili výnimočné zápasy a historické úspechy.
Prejsť na článok
Umelá inteligencia a stimuly čínskej centrálnej banky ovplyvnili akciové trhy, pričom pozitívne správy podporili luxusný sektor a technologické firmy.
Prejsť na článok
Rozhovor s Róbertom Letzom odhaľuje zložitosti Hlinkovej osobnosti, jeho vzťah k Masarykovi a Benešovi a dôvody nedostatočného odmytologizovania jeho odkazu.
Prejsť na článok
Vyše 13 tisíc migrantov, ktorí nelegálne prekročili hranicu USA, bolo odsúdených za závažné zločiny, pričom celkový počet nezadržaných imigrantov presahuje 425 tisíc.
Prejsť na článok
Fyzická potýčka na parkovisku pred budovou Najvyššieho súdu SR medzi sudcami Klimentom a Paludom sa stala predmetom rozhodovania Najvyššieho správneho súdu, ktorý v disciplinárnom konaní bude posudzovať prípustnosť konania Klimenta. Ten svoj útok na kolegu…
Prejsť na článok