Gymnázium zrušilo podujatie na pamiatku Teplárne. Rezort školstva kritizuje dezinformácie

Zrušenie akcie trenčianskeho gymnázia, na pamiatku obetí útoku na Tepláreň, nasledovalo po videách europoslanca Milana Mazureka a jeho kolegyne z hnutia Republika Lívie Pavlíkovej.

LGBT, dúhová vlajka. Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP LGBT, dúhová vlajka. Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

„Gymnázium v Trenčíne prostredníctvom jednej z učiteliek informovalo svojich žiakov, že 11. októbra majú prísť do školy v pestrých farbách. A že ak si prinesú vlastné A3 plagáty s ‚teplou‘ tematikou, tak dostanú od školy dúhový odznak,“ objasnil situáciu v popise k videu Mazurek.

Pridala sa aj Pavlíková, ktorú oslovil študent spomínaného gymnázia. „Prvé poschodie školy má slúžiť ako výstava podobných diel. Týka sa to aj prvákov na osemročnom gymnáziu, teda 11-ročných detí,“ spresnila.

„Nie som jediný rodič, ktorý pri takejto informácii vypení a pýta sa, čo si to, do čerta, dovoľujú! Som presvedčený, že nás je stále väčšina a na našich deťoch a ich zdravej výchove nám záleží,“ rozhorčoval sa europoslanec.

Vedenie gymnázia sa po kritike na internete rozhodlo toto podujatie zrušiť. K incidentu sa v stredu popoludní vyjadril aj rezort školstva. Ten uviedol, že škola bola prostredníctvom „dezinformačného videoblogu“ obvinená zo šírenia ideológie.

„Dôvodom bola organizácia podujatia, ktorého cieľom bolo pripomenúť si obete tragického teroristického útoku z 12. októbra 2022 a realizovať výstavu žiackych plagátov na chodbe školy.“

Zároveň sa ministerstvo ohradilo voči obvineniam, že by umožňovalo šírenie akejkoľvek ideológie v prostredí škôl. Naopak, do parlamentu podľa neho predložilo vládny návrh zákona, ktorý si v prípade citlivých tém a aktivít bude vyžadovať prerokovanie v Rade školy, Pedagogickej rade či informovaný súhlas rodiča.

Zasadzuje sa a naďalej bude trvať na tom, aby školy zostali apolitickým miestom bez akýchkoľvek ideológií, v ktorých sa budujú hodnoty ľudských práv, vzájomného rešpektu a tolerancie.

Škola má podľa neho zároveň slobodu organizovať vzdelávanie a výchovu v súlade so svojím poslaním, pokiaľ sú tieto aktivity v súlade so štátnym a školským vzdelávacím programom.

(tasr, max. dv)


Pogačar, s pop-artovým bicyklom, sa stal majstrom sveta v cyklistike po nezabudnuteľnom výkone na MS v Zürichu, kde dominoval v sólo jazde.
Prejsť na článok
Strana Piráti odchádza z vlády po odvolaní svojho lídra Ivana Bartoša, pričom 709 z 894 členov hlasovalo za odstúpenie od koalície.
Prejsť na článok
Na workshope Dragtivism na Slovensku sa objavil 16-ročný účastník, čo vyvolalo protesty a vyšetrovanie, no polícia nenašla dôkazy o mravnom ohrození.
Prejsť na článok
Podľa údajov ICE prekročilo hranicu USA za Bidenovej administratívy viac ako 12 miliónov migrantov, pričom mnohí z nich sú odsúdení zločinci.
Prejsť na článok