Británia a EÚ sa dohodli na posilnení vzťahov, chcú usporiadať samity

 Briti si v referende v roku 2016 odhlasovali vystúpenie z EÚ. Hlavným prísľubom kampane podporujúcej túto snahu bolo, že Británia získa späť väčšiu kontrolu nad svojimi hranicami. Odvtedy sa však počet prisťahovalcov zvýšil.

Snímka obrazovky 2024-09-25 o 7.57.05 Britský premiér Keir Starmer. Foto: TASR/AP

Británia a Európska únia sa v stredu dohodli na posilnení vzájomných vzťahov a na usporiadaní stretnutí na najvyššej úrovni o rôznych otázkach vrátane hospodárskeho rastu, energetiky, bezpečnosti aj migrácie. V spoločnom vyhlásení to po rozhovoroch v Bruseli uviedli britský premiér Keir Starmer a predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

Starmer a von der Leyenová sa zhodli na „význame jedinečného vzťahu“ medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ a prisľúbili tiež „ambiciózne“ posilniť vzájomnú spoluprácu. Zároveň sa opäť zaviazali dodržiavať dohodu o vystúpení a ďalšie dohody uzavreté v súvislosti s podmienkami brexitu – odchodu Británie z Európskej únie.

Vo vyhlásení sa tiež potvrdzuje záväzok dodržiavať medzinárodné právo a Európsky dohovor o ľudských právach. Nekompromisní zástancovia brexitu chcú, aby Británia od dohovoru odstúpila a mohla tak deportovať žiadateľov o azyl bez zasahovania súdov.

Ďalšie ich spoločné stretnutie sa uskutoční ešte tento rok. Začiatkom budúceho roka by tiež mala prebehnúť schôdzka, ktorou by sa mohla odštartovať séria pravidelných summitov Británie a EÚ.

(tasr)


Takmer 6,4 milióna voličov sa zúčastní volieb v Rakúsku, kde FPÖ dominuje prieskumom s 27 % a migrácia je hlavnou témou.
Prejsť na článok
Podpredseda Demokratov vyhlásil, že petícia je jedinou demokratickou cestou na skrátenie volebného obdobia vlády Roberta Fica.
Prejsť na článok
Izraelské útoky na Hizballáh v Libanone pokračujú, pričom zahynuli kľúčoví lídri vrátane Nabíla Kaúka a Alího Karakího, pričom počet obetí presahuje 700.
Prejsť na článok
Sýrčan v Essene zapálil obytné domy a napadol ľudí s mačetou, pričom 31 osôb bolo zranených, vrátane dvoch vážne zranených detí.
Prejsť na článok
Rekonštrukcia starého mosta v Trenčíne je naplánovaná, no nový Orechovský most sa začne stavať až po schválení potrebných dokumentov.
Prejsť na článok
Klimatická politika EÚ čelí kritike, keď sa zvyšuje povedomie o nákladoch a nepresnostiach predpovedí, čo vyvoláva otázky o jej efektívnosti.
Prejsť na článok
Huliak ospravedlnil svoje kontroverzné vyjadrenia, pričom zdôraznil, že bude naďalej obhajovať svoje názory na ochranu života.
Prejsť na článok
Bayern ukázal silný výkon proti Leverkusenu, no nedokázal získať víťazstvo, čo svedčí o ich zlepšení a ambíciách v aktuálnej sezóne.
Prejsť na článok