Kríza na Blízkom východe je kolektívnou genocídou, vyhlásil emir Kataru

Tamím bin Hamad Ál Thání, hlava Katarského štátu, vo štvrtkovom prejave pripomenul, že jeho krajina vždy varovala pred beztrestnosťou Izraela, píše agentúra Reuters.

F8e9yZXXwAAVwvB Katarský emir Tamim bin Hamad Al Thani a nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: ConflictTrackerHQ/X

„Je úplne jasné, že to, čo sa deje, je genocída. Pásmo Gazy sa navyše mení na oblasť nevhodnú na to, aby tam žili ľudia,“ povedal štvrtý emir Kataru na podujatí v metropole Dauha. Zároveň odsúdil izraelské letecké útoky a vojenské operácie namierené proti Libanonu.

Izrael sa dôrazne ohradzuje voči obvineniam, že pácha genocídu v Pásme Gazy, kde minulý rok v októbri spustil vojenskú operáciu v reakcii na útok hnutia Hamas na juh Izraela. Militanti 7. októbra 2023 zabili takmer 1 200 ľudí a zajali približne 250 rukojemníkov.

Izraelská operácia v Pásme Gazy si podľa palestínskych zdravotníckych orgánov dosiaľ vyžiadala vyše 41 500 obetí.

Izraelská armáda tento týždeň spustila pozemnú ofenzívu aj v Libanone. Tvrdí, že útoky sú zamerané výlučne proti Hizballáhu, ktorý vlani v októbri začal ostreľovať Izrael, aby tak vyjadril solidaritu s Palestínčanmi.

(tasr)


Dokument o veštici Luciane odhaluje smiešne a smutné osudy osamelých ľudí, ktorí sa snažia nájsť šťastie v komplikovaných vzťahoch.
Prejsť na článok
FPÖ vyhrala voľby s 29,1%, Zelení a NEOS sú v parlamente, ale budúca koalícia je neistá, migrácia bola kľúčovou témou kampane.
Prejsť na článok
Rastúce ceny vstupného do akvaparkov hrozia úbytkom návštevníkov a tržieb, čo môže viesť k finančným problémom prevádzkovateľov.
Prejsť na článok
Tomáš z Hlasu-SD varoval pred hlasovaním bez koaličnej dohody a navrhuje 100 miliónov eur na pomoc domácnostiam s vysokými cenami energií.
Prejsť na článok
Takmer 6,4 milióna voličov sa zúčastní volieb v Rakúsku, kde FPÖ dominuje prieskumom s 27 % a migrácia je hlavnou témou.
Prejsť na článok
Podpredseda Demokratov vyhlásil, že petícia je jedinou demokratickou cestou na skrátenie volebného obdobia vlády Roberta Fica.
Prejsť na článok
Izraelské útoky na Hizballáh v Libanone pokračujú, pričom zahynuli kľúčoví lídri vrátane Nabíla Kaúka a Alího Karakího, pričom počet obetí presahuje 700.
Prejsť na článok
Sýrčan v Essene zapálil obytné domy a napadol ľudí s mačetou, pričom 31 osôb bolo zranených, vrátane dvoch vážne zranených detí.
Prejsť na článok
Rekonštrukcia starého mosta v Trenčíne je naplánovaná, no nový Orechovský most sa začne stavať až po schválení potrebných dokumentov.
Prejsť na článok
Klimatická politika EÚ čelí kritike, keď sa zvyšuje povedomie o nákladoch a nepresnostiach predpovedí, čo vyvoláva otázky o jej efektívnosti.
Prejsť na článok
Huliak ospravedlnil svoje kontroverzné vyjadrenia, pričom zdôraznil, že bude naďalej obhajovať svoje názory na ochranu života.
Prejsť na článok
Bayern ukázal silný výkon proti Leverkusenu, no nedokázal získať víťazstvo, čo svedčí o ich zlepšení a ambíciách v aktuálnej sezóne.
Prejsť na článok