Európskej únii hrozí ekonomická studená vojna s Čínou, varuje Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval, že Európska únia (EÚ) v súvislosti s možným uvalením ciel na dovoz čínskych elektromobilov smeruje k "ekonomickej studenej vojne" s Čínou. Informovala o tom agentúra Reuters.

profimedia-0892970816 Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / AFP / Profimedia

Členské štáty EÚ budú v piatok (4. 10.) hlasovať o tom, či počas ďalších piatich rokov uvalia clá vo výške 45 percent na dovoz elektrických vozidiel čínskej výroby. Ide o mimoriadne významný obchodný spor, v ktorom hrozia odvetné opatrenia Pekingu.

Nemecko ako hlavný obchodný partner Budapešti a najväčšia ekonomika v EÚ sa v júli zdržalo hlasovania pri prvom nezáväznom hlasovaní o tomto návrhu. Teraz sa očakáva, že bude hlasovať proti zavedeniu ciel, povedali zdroje agentúre Reuters.

„To, čo chce EÚ urobiť, je ekonomická studená vojna,“ povedal Orbán v tejto súvislosti počas rozhovoru v štátnej rozhlasovej stanici.

Maďarsko sa podobne ako iné stredoeurópske krajiny usiluje prilákať čínskych výrobcov elektromobilov a batérií. Orbán povedal, že jeho krajina nechce patriť do žiadneho bloku a chce naďalej obchodovať s oboma stranami.

Premiér takisto poznamenal, že produkty vyrobené v EÚ bude čoraz ťažšie predať, ak sa svetové hospodárstvo rozdelí na dva bloky. Taktiež je podľa jeho nejasné, či sa Maďarsku podarí úspešne napĺňať stratégiu „hospodárskej neutrality“.

(tasr)


Hoci súčasná forma energetickej pomoci od januára skončí, v oklieštenej podobe by mala fungovať aj naďalej.
Prejsť na článok
Ilavčania sa tešia z nového mosta, ktorý znižuje dopravné preťaženie a zvyšuje bezpečnosť, pričom spája obyvateľov a zlepšuje prístup k službám.
Prejsť na článok
Zvýšenie odvodov z hazardných hier na 37 percent by mohlo štátu priniesť 36 miliónov eur ročne, no zároveň je potrebné riešiť problémové hranie.
Prejsť na článok
Pogačar, s pop-artovým bicyklom, sa stal majstrom sveta v cyklistike po nezabudnuteľnom výkone na MS v Zürichu, kde dominoval v sólo jazde.
Prejsť na článok
Strana Piráti odchádza z vlády po odvolaní svojho lídra Ivana Bartoša, pričom 709 z 894 členov hlasovalo za odstúpenie od koalície.
Prejsť na článok
Na workshope Dragtivism na Slovensku sa objavil 16-ročný účastník, čo vyvolalo protesty a vyšetrovanie, no polícia nenašla dôkazy o mravnom ohrození.
Prejsť na článok
Podľa údajov ICE prekročilo hranicu USA za Bidenovej administratívy viac ako 12 miliónov migrantov, pričom mnohí z nich sú odsúdení zločinci.
Prejsť na článok