Ukrajina zvažuje členstvo v NATO výmenou za riešenie otázky okupovaných území

Prístup inšpirovaný takzvaným západonemeckým modelom by Ukrajine zabezpečil vstup do NATO, pričom otázka návratu okupovaných území by sa riešila diplomatickými prostriedkami v budúcnosti.

Snímka obrazovky 2023-12-12 o 18.42.31 Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden. Foto: TASR/AP

Prezident Volodymyr Zelenskyj tento plán predstavil americkým lídrom minulý týždeň, s cieľom posilniť vojenskú a diplomatickú pozíciu Ukrajiny a priviesť Rusko k rokovaniam, informuje denník Financial Times.

Podľa informácií denníka by táto stratégia mohla umožniť Moskve udržať de facto kontrolu nad okupovanými územiami, pričom by však neboli dané územia medzinárodným spoločenstvom oficiálne uznané ako ruské.

Táto možnosť má podporu aj vzhľadom na rastúce obavy o schopnosť Ukrajiny čeliť ďalším ruským útokom a zvládať pokračujúci konflikt.

Diplomati už niekoľko mesiacov diskutujú o možnosti aplikovať na Ukrajinu model podobný tomu, ktorý sa použil pri západnom Nemecku po druhej svetovej vojne, keď krajina vstúpila do NATO aj napriek tomu, že časť jej územia bola pod sovietskou kontrolou.

Zelenskyj počas stretnutí zdôraznil, že Ukrajina potrebuje urýchliť svoj vstup do NATO, aby zabezpečila svoju suverenitu a ochranu pred ďalšou agresiou.

Plán však stále zostáva predmetom diskusií, pričom niektorí sa obávajú, že by mohol vyvolať negatívnu reakciu zo strany Ruska.

Na druhej strane, zástancovia tejto stratégie tvrdia, že členstvo v NATO by poskytlo Ukrajine silné záruky, ktoré by jej umožnili brániť sa proti ďalším hrozbám a zabezpečiť svoju budúcnosť ako nezávislý štát.

(mm)


Oslavy sviatkov v Izraeli a na Západnom brehu sú poznačené vojnou, obmedzeniami a napätím medzi náboženskými komunitami.
Prejsť na článok
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok