Pellegrini: V koalícii je pnutie, konsolidácia však má podporu

Prezident Peter Pellegrini v relácii TA3 V politike vyjadril obavy z pnutia vo vládnej koalícii. Vyhol sa však opisu tohto stavu slovom „kríza“.

Pellegrini v Èesku Peter Pellegrini. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Posledné pnutie v koalícii prezident zaznamenal v tom, čo premiér Fico označil za konflikt medzi SNS a Hlasom. Teraz sa však prezidentovi javí, že pnutie sa už dotýka aj samotného premiéra, ktorý si musí vedieť ustrážiť koaličných partnerov.

Bude preto podľa Pellegriniho problém, ak sa rozpadne poslanecký klub SNS, prípadne ak sa Rudolf Huliak a jeho dvaja kolegovia budú snažiť prihlásiť ako štvrtý subjekt koalície. „Podstatné však je, aby mala koalícia 79 poslancov, aby jej nebolo možné vysloviť nedôveru,“ dodal.

Pellegrini sa obáva, že sa na koaličnej rade bude riešiť správa vládneho splnomocnenca pre riešenie covidu Petra Kotlára, „ktorá hovorí o biozbraniach, nanočipoch, ktoré tu do nás vo vakcínach pichali,“ namiesto riešenia infraštruktúry, pričom pripomenul havarijný stav mosta pri Banskej Bystrici či to, že sa od volieb „neopravil ani kilometer koľajníc“.

Prezident vysvetlil, že z takmer 6-tisíc subjektov, ktorých sa má týkať 24-percentná DPH, „je 5 099 subjektov s vlastníctvom v zahraničí“. „To znamená, že tieto firmy posielajú miliardové zisky do Nemecka, do Francúzska, do Španielska, do Rakúska, čiže si myslím, že keď dobre zarobia na našich ľuďoch, mohli by tu trochu tých peňazí aj nechať,“ vyhlásil s tým, že keďže ide o zisk firiem, jeho zvýšené zdanenie sa neodrazí v cenách pre koncových spotrebiteľov.

Na druhej strane však ocenil, že koalícia vrátila DPH na knihy na päťpercentnú sadzbu. „Knihy sú predsa súčasťou vzdelania,“ povedal prezident s tým, že ho teší, že sa vláda rozhodla takto vyjadriť svoje priority.

(sab)