Ruský experimentálny dron podporujúci stíhačky zničili nad Ukrajinou, zrejme sa vymkol kontrole

Nad Donbasom na východe Ukrajiny bol pravdepodobne zničený ruský experimentálny dron S-70 Ochotnik, ktorý má slúžiť ako podpora pilotovaných bojových lietadiel.

Snímka obrazovky 2024-10-06 205106 Ruský dron S-70 Ochotnik. Foto: Kurku/X

Server BBC News s odkazom na zábery zo sociálnych sietí uvádza, že dron letel spoločne s ďalším ruským lietadlom, ktoré následne odpálilo raketu smerom k Ochotniku, referuje portál TWZ.

Na záberoch je vidieť lietadlo S-70 letiace vedľa iného stroja, ktorý naň práve vypálil raketu. V dôsledku toho sa Ochotnik zrútil neďaleko mesta Kosťantynivka, približne 12 kilometrov od frontu. Experimentálne bezpilotné lietadlo už vstúpilo do oblasti kontrolovanej ukrajinskými ozbrojenými silami.

Podľa ruských vojnových blogérov dron podstupoval prvé bojové testy, no pravdepodobne došlo k strate kontroly. Pilot druhého lietadla ho musel zničiť, aby zabránil pádu z veľkej výšky. Dron S-70 Ochotnik vyvíja spoločnosť Suchoj a je navrhnutý tak, aby spolupracoval so stíhačkami Su-57 a Su-35. O jeho nasadení v bojových podmienkach sa však doteraz neobjavili žiadne informácie.

(mm)


Prestížne vedecké časopisy sa opäť zapájajú do volebnej kampane pred americkými prezidentskými voľbami. Napriek poznatkom, že kandidátom to nepomáha a vedcov to poškodzuje.
Prejsť na článok
Oslavy sviatkov v Izraeli a na Západnom brehu sú poznačené vojnou, obmedzeniami a napätím medzi náboženskými komunitami.
Prejsť na článok
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok