Poslanci navrhujú rozšíriť možnosti dotácií v kultúre

Dotácie ministerstva kultúry by mohli byť poskytované aj na nehmotné kultúrne dedičstvo.

Folklórny súbor Družba oslavuje 70 rokov. Jubileum oslávi špeciálnym galaprogramom. Foto: fsdruzba.sk Ilustračná snímka. Foto: FS Družba/Facebook

Zmenu chcú presadiť novelou zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry SR, ktorú predložila do Národnej rady (NR) SR skupina poslancov parlamentu za koaličnú SNS.

„Môže ísť napríklad o dotácie na podporu vzťahu k štátnemu jazyku, tradičnej ľudovej kultúre alebo ľudovým tradíciám,“ ozrejmili predkladatelia.

Novelou plánujú presadiť aj ďalšie zmeny. Chcú napríklad, aby sa dotácie na účel sprístupňovania kultúrnych hodnôt žiakom a pedagogickým zamestnancom základných a stredných škôl mohli poskytovať aj iným spôsobom než cez kultúrne poukazy. Navrhujú i skrátenie minimálnej lehoty na odstránenie nedostatkov žiadostí o dotáciu.

Úprava sa má dotknúť tiež procesu posudzovania a vyhodnocovania žiadostí o poskytnutie dotácie na vybrané účely. Poslanci za SNS navrhujú upraviť okruh účelov poskytnutia dotácií, pri ktorých to môže realizovať rezort, ak si to určí vo výzve.

(tasr)