Ministerstvo kultúry chce upevniť postavenie štátneho jazyka v úradnom i verejnom styku

Zámerom novely zákona o štátnom jazyku, ktorú rezort kultúry avizuje zaradiť do pripomienkového procesu, je aj odstrániť nejednoznačnosť výkladu niektorých ustanovení či vytvoriť legislatívne podmienky na zabezpečenie účinného štátneho dohľadu.

šimkovičová Martina Šimkovičová. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Rezort zároveň deklaruje, že novela bude rešpektovať medzinárodné zmluvy a potrebu rozvíjania národnostných jazykov menšín na Slovensku. Nevyhnutná zmena zákona „v podstatných oblastiach jeho pôsobnosti“ vyplynula podľa ministerstva z aplikačnej praxe.

„Poukazuje na nerešpektovanie niektorých ustanovení zákona o štátnom jazyku ako dôsledku možnosti ich nejednoznačného výkladu a zároveň na opakované porušovanie rovnakých ustanovení zákona tými istými osobami, spôsobené obmedzenými kompetenciami orgánu dohľadu a nízkymi sadzbami pokút,“ uvádza ministerstvo.

Zdôrazňuje, že záväzné používanie štátneho jazyka ako jednotného prostriedku dorozumievania medzi občanmi Slovenskej republiky je základným predpokladom fungovania spoločenského, politického, kultúrneho a hospodárskeho života na území Slovenska.

Novela zákona o štátnom jazyku bola zaradená do plánu legislatívnych úloh vlády na rok 2024.

(tasr)