Prezident vymenoval nového šéfa zdravotníctva. Dám pozor na každé euro, tvrdí Šaško

Po konci Zuzany Dolinkovej na poste ministerky zdravotníctva sa vo štvrtok novým šéfom rezortu stal Kamil Šaško. Do funkcie ho vymenoval prezident Peter Pellegrini. Ešte predtým prijal Dolinkovej demisiu.

Prezident vymenoval Kamila Šaška za ministra zdravotníctva Kamil Šaško (vľavo) a Peter Pellegrini (vpravo). Foto: Martin Baumann/TASR

Prezident pripomenul, že od chvíle, keď Dolinková oznámila rezignáciu zo svojej funkcie, neuplynul ani týždeň. Je preto rád, že rezort môže pokračovať s novým ministrom. Ocenil, že Dolinková okrem hasenia problémov z minulosti venovala energiu dlhodobým a rozvojovým projektom. Je presvedčený, že sa snažila urobiť všetko, čo bolo v jej silách.

Novému ministrovi povedal, že ide o nesmierne náročný rezort. Zdôraznil tiež, že zdravie nesmie byť tovarom a výsadou bohatých a nesmie byť určené len vyvoleným. Sociálny štát sa musí podľa prezidenta postarať o každého občana.

Hlava štátu pripomenula Šaškovi výzvu, aby rokoval so zdravotníkmi o konsolidačnom balíčku. „Vašou povinnosťou je urobiť všetko pre to, aby sa obeťou tohto sporu nestal slovenský pacient,“ povedal Pellegrini.

Minister tvrdí, že si chce získať dôveru pacientov

Nový minister vyhlásil, že na čelo rezortu prichádza ako politik a chce pracovať pre ľudí. Jasnými krokmi si chce získať dôveru pacientov.

Intenzívne sa bude venovať prevencii, aby sa ľudia ani pacientami nestali. Povedal, že prichádza s ambíciou situáciu v rezorte upokojiť tak, aby mal ľudí kto liečiť. Dôsledne sa plánuje venovať finančným tokom, aby sa každé euro v zdravotníctve investovalo správne.

Tiež sa mieni venovať rozvojovým projektom v rezorte a plánuje sa riadiť dátami a vedecky podloženými faktami.

Šaško doteraz zastával pozíciu štátneho tajomníka na ministerstve hospodárstva. Je členom predsedníctva Hlasu. Patrí do generácie najmladších ministrov súčasnej vlády, v novembri bude mať 39 rokov. Je aj členom predsedníctva strany Hlas.

Šéf rezortu zdravotníctva vyštudoval investičné bankovníctvo

Šaško vyštudoval investičné bankovníctvo na London School of Business and Finance. Na univerzite v Sussexe študoval aplikovanú vedu, riadenie podniku a matematiku.

V štátnej správe pôsobil v rokoch 2014 až 2015 ako generálny štátny radca v sekcii finančného trhu na ministerstve financií. Ďalších päť rokov bol v Bruseli v Stálom zastúpení SR pri EÚ. Od roku 2020 do vlaňajšieho roka pracoval ako expert regulácie a dohľadu v Národnej banke Slovenska.

Po voľbách sa stal štátnym tajomníkom rezortu hospodárstva. O tom, kto nahradí Šaška na poste tajomníka rezortu, bude predsedníctvo Hlasu rokovať na budúci týždeň.

Dolinková drží Šaškovi palce

Exministerka Dolinková krátko po tom, čo prezident prijal jej demisiu, vyhlásila, že počas svojho pôsobenia sa vždy snažila prinášať transparentné riešenia a že dennodenne bojovala za lepšie zdravotníctvo na Slovensku.

„Malými krokmi som pracovala na tom, aby sa zdravotníctvo postavilo na nohy a začalo sa približovať úrovni 21. storočia,“ povedala.

Slovenskému zdravotníctvu želá veľa spokojných pacientov, profesionálnych odborníkov, kvalitné zdravotnícke zariadenia, dostupné lieky a najmä stabilitu, predvídateľnosť, silnú podporu a napredovanie. „Kamil, držím Ti palce a želám úspešnú misiu pri napĺňaní Tvojej vízie,“ zakončila.

Pri preberaní rezortu ministrovi odovzdala boxerské rukavice, aby boxoval za lepší rozpočet.

Opozícia upozorňuje, že potrvá mesiace, kým sa minister zorientuje

Opozičné KDH poukázalo na to, že Šaško je finančník a bankár a doposiaľ nemal so zdravotníctvom do činenia, čo môže skomplikovať situáciu týkajúcu sa rýchleho zorientovania sa v tomto sektore. 

„Zdravotníctvo teraz potrebuje rázne a tvrdé rozhodnutia, uvidíme, či sa nový minister na ne odváži. Experti za KDH sú pripravení konštruktívne pristupovať k týmto rozhodnutiam nového ministra,“ uviedlo v stanovisku KDH.

Opoziční hnutie Slovensko vyhlásilo, že okrem rodinných väzieb na podnikateľov v zdravotníctve, ktorí sú podľa poslancov hnutia „košickou smeráckou zdravotníckou chobotnicou“, mu prekážajú aj nedostatočné skúsenosti s rezortom.

 „Bude trvať týždne, mesiace, kým sa tento človek zorientuje v tej zložitej problematike. Môže byť akýkoľvek výborný manažér,“ povedal exminister zdravotníctva a poslanec Marek Krajčí (Slovensko).

Poslanec SaS Tomáš Szalay konštatoval, že človek vo funkcii ministra zdravotníctva by mal dokázať, že má za sebou podporu predsedu vlády. Zatiaľ sa však podľa Szalaya nejaví, že by bolo zdravotníctvo premiérskou témou.

(su, tasr)