Spojené kráľovstvo zvažuje vyslať svojich inštruktorov na Ukrajinu

Britskí vojenskí predstavitelia zvažujú, že na Ukrajinu vyšlú svojich inštruktorov, aby tam zabezpečovali výcvik regrútov. Informovala o tom agentúra UNIAN s odvolaním sa na britský Times.

Ukrajinská armáda má ïalšiu jednotku zloženú z Rusov Ilustračná snímka. Foto TASR/AP

Podľa doteraz známych plánov by britskí inštruktori ukrajinských odvedencov podrobili intenzívnemu základnému výcviku v bližšie nešpecifikovaných lokalitách západnej Ukrajiny. Tých by následne odviedli na frontovú líniu na východe.

Podľa zdrojov denníka Times by takáto forma výcviku bola rýchlejšia a lacnejšia ako terajšie vysielanie ukrajinských vojakov na cvičenie do britských vojenských základní. Zároveň by sa tým znížilo aj potenciálne riziko, keďže výcvik by prebiehal ďaleko od frontu a v inej krajine.

Vycestovanie britských vojenských inštruktorov by podľa Times tiež vyslalo silný vojenský a politický signál ostatným spojeneckým krajinám, ale aj samotnému Rusku. Zdroj denníka však zároveň upozornil, že by šlo o začiatok faktického rozmiestnenia vojenskej infraštruktúry NATO na Ukrajine.

Výcvik ukrajinských vojakov v súčasnosti prebieha mimo Ukrajiny v rámci mnohonárodnej vojenskej operácie Interflex, ktorej velia práve Briti. Doteraz boli vďaka tomuto programu vycvičené desiatky tisíc regrútov.

(bra)