Účtovanie a zdaňovanie kryptomien na Slovensku vyvoláva mnoho nejasností

Pre poradenskú spoločnosť Highgate Group je príkladom nejasnosti zdaňovania kryptomien otázka, akým spôsobom si môže daňovník uplatniť náklady pri predaji kryptoaktív. Zákon nešpecifikuje presné metódy a zanecháva značnú voľnosť pre daňovníka.

Bitcoin. Ilustračné foto: TASR/AP Reklamný pútač na kryptomenu bitcoin na ulici v Hongkongu. Foto: TASR/AP

„Táto právna neistota môže viesť k nezhodám s finančnou správou, čo zvyšuje riziko z daňových kontrol a následných sankcií,“ uviedol partner a advokát spoločnosti Peter Varga.

Jednou z legitímnych stratégií je podľa spoločnosti štruktúrovanie transakcií a celkovo podnikanie na trhu s kryptoaktívami tak, aby bolo minimalizované riziko daňových kontrol. Spoločnosť dodala, že cieľom je vyhnúť sa nepredvídateľnosti zo strany slovenských daňových úradov pri výklade a aplikácii príslušných predpisov.

„Legislatívne prekážky ako inštitút zabezpečenia dane a problémy s prekladmi európskych noriem môžu brzdiť rozvoj trhu. Napriek nejakej vôli zo strany veľkých finančných inštitúcií vstúpiť do oblasti kryptoaktív vytvára legislatívna nejasnosť riziko nepredvídateľnosti a odrádza ich od vstupu do tohto prostredia,“ spresnil Varga.

Spoločnosť vysvetlila, že podľa slovenských daňových pravidiel je akékoľvek využitie kryptomien na bežné transakcie považované za zdaniteľné. To znamená, že ak niekto nakúpi bitcoin a neskôr ho použije na kúpu tovaru alebo služby, rozdiel medzi nákupnou cenou bitcoinu a jeho hodnotou pri transakcii sa musí zdaniť.

(tasr)


Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok
Mnohé samosprávy sa už dávnejšie podujali na triedený zber odevov. Netušili vtedy, že v roku 2025 bude nariadené vo všetkých krajinách EÚ triedenie textilu. Aktuálne obce a mestá žijú prípravou na túto povinnosť.
Prejsť na článok