Izrael údajne opätovne ostreľoval pozície OSN

Izraelské jednotky v piatok údajne opäť strieľali na pozorovacie stanovište mierových síl OSN v Libanone (UNIFIL). Incident sa odohral v blízkosti základne UNIFIL pri meste Nákúra v južnom Libanone a zranenia pri ňom utrpeli dve osoby.

Beirut on October 3 after a night of bombing Bejrún po nočnom bombardovaní 3. októbra 2024. Foto: Sylvain Rostaing / Zuma Press / Profimedia

S odvolaním sa na zdroje z OSN o tom v piatok informovala agentúra Reuters, píše TASR. Izraelská armáda sa k incidentu zatiaľ nevyjadrila, doplnil spravodajský web The Times of Israel (TOI).

Podobný incident sa v Nákúre odohral aj vo štvrtok, doplnil Reuters s tým, že zranenia utrpeli dvaja vojaci UNIFIL.

Izraelskí vojaci vo štvrtok okrem toho údajne zaútočili aj na vchod do bunkra, v ktorom sa – pri dedine Labbúna – ukrývali mierové jednotky. Pri útoku boli poškodené hliadkovacie vozidlá, elektrické vedenie a komunikačný systém.

Misia UNIFIL vo štvrtok vo svojom vyhlásení upozornila, že akýkoľvek úmyselný útok na mierové sily je vážnym porušením medzinárodného humanitárneho práva a rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 1701″.

Útoky na mierovú misiu OSN v Libanone v piatok odsúdil aj predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý sa momentálne zúčastňuje na summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie v Laose.

Konanie Izraela označil Michel za nezodpovedné a neprijateľné a vyzval Izrael i strany konfliktu v Libanone, aby plne rešpektovali medzinárodné humanitárne právo.

S vyhláseniami v podobnom duchu prišli vo štvrtok a v noci na piatok aj Spojené štáty, Španielsko, Taliansko i Francúzsko.

(tasr)


Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok
Mnohé samosprávy sa už dávnejšie podujali na triedený zber odevov. Netušili vtedy, že v roku 2025 bude nariadené vo všetkých krajinách EÚ triedenie textilu. Aktuálne obce a mestá žijú prípravou na túto povinnosť.
Prejsť na článok