Tretí ropný šok je na dohľad. Čo pre svet znamená ďalšia vojna na Blízkom východe

Niekoľko zlých rozhodnutí na Blízkom východe môže ľahko vyvolať energetický šok, podnietiť rast cien a ochladiť svetové hospodárstvo.

5

Izrael v septembri prostredníctvom odpálenia pagerov, bombardovania Libanonu a zabitia lídrov Hizballáhu vyeskaloval napätie na Blízkom východe do takej miery, že donútil Irán reagovať. Odvetný úder Teheránu balistickými a hypersonickými raketami, z ktorých viaceré 1. októbra prekonali protivzdušnú obranu a zasiahli miesta na izraelskom území, opätovne oživil obavy z konfliktu, ktorý by ovplyvnil celý svet. Najmä prostredníctvom globálneho trhu s ropou. Preto sa teraz s napätím čaká na to, akú odpoveď zvolí Izrael, ktorý odvetný úder prisľúbil krátko po iránskom útoku.

Hoci viaceré rakety dopadli na územie židovského štátu, úder nemal eskalačný, ale skôr reputačný charakter. Mierili najmä na vojenské ciele a škody na infraštruktúre, ktoré napáchali, boli limitované. Teherán zároveň komunikoval, že je s výsledkom útoku spokojný a ďalšie hrozia iba v prípade, že sa Tel Aviv rozhodne odpovedať. Irán podľa expertov nechce byť tým, kto odštartuje veľkú vojnu.


Prístup k prémiovému obsahu je možný iba pre predplatiteľov. Prihláste sa, alebo si kúpte predplatné.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.