Expert Josef Kraus: Izrael má zlé vyhliadky v Gaze aj Libanone. Úder Iránu bol testom

Irán nechce byť ten, kto začne vojnu. Eskaluje najmä Izrael, hovorí expert na Blízky východ z Fakulty sociálních studií Masarykovej univerzity Josef Kraus.

Izraelské tanky pri hranici s Libanonom. Foto: ČTK/AP/Baz Ratner/Profimedia Izraelské tanky pri hranici s Libanonom. Foto: ČTK/AP/Baz Ratner/Profimedia

Keď sme sa v apríli rozprávali po prvom iránskom údere na Izrael, hovorili ste, že šlo o takpovediac symbolický útok. Teherán vtedy vyslal napríklad pomalé drony, ktoré niekoľko hodín leteli a Izrael ich vedel s dostatočným predstihom zostreliť. V čom je tento útok iný?

Útok je predovšetkým iný v použitej technike. Iránci otestovali svoje balistické strely a dokonca hypersonické, ktoré podľa niektorých dostupných informácií naozaj preleteli izraelskou obranou. Pre Irán teda ide o zaujímavý test. Na druhej strane, ďalšie parametre útoku sú veľmi podobné tomu, čo sme videli v apríli tohto roku. Bol to útok dopredu nahlásený, v podstate všetci od rána vedeli, že to večer príde. Iránci vyslali túto informáciu Jordánsku a tiež Američanom. Nespôsobili tým nejaké dramatické verejné škody, alebo o nich ešte nevieme.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.