Prvá ukrajinská stíhačka F-16 zostrelila ruský bombardér SU-34, tvrdia ruskí blogeri

Ukrajinská stíhačka F-16 údajne prvýkrát zostrelila ruské lietadlo, konkrétne bombardér SU-34. Tvrdia to ruskí vojenskí blogeri. Malo sa tak stať v sobotu. Ruský pilot neprežil.

Russia Ukraine War F16 Zelensky Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odpovedá na otázky médií na pozadí stíhačiek F-16 ukrajinského letectva na neznámom mieste na Ukrajine v nedeľu 4. augusta 2024. Foto: Profimedia.sk

Populárny ruský telegramový kanál Fighterbomber, za ktorým stojí niekdajší ruský vojenský pilot, uviedol, že v sobotu bol zostrelený ruský stíhací bombardér Su-34 nad Ukrajinou a pilot neprežil. „Zem nebom, bratia,“ stojí na kanáli Fighterbomber.

Kanál zverejnil fotografiu zostreleného Su-34. Ruská ani ukrajinská strana túto záležitosť dosiaľ oficiálne nekomentovali.

Niektoré promoskovské telegramové kanály však uviedli, že lietadlo zostrelili asi 50 kilometrov od prednej línie frontu a že zostrel uskutočnila americká stíhačka F-16, uviedol americký magazín Forbes.

Členské štáty NATO Belgicko, Dánsko, Holandsko a Nórsko sa začiatkom tohto roka zaviazali poskytnúť Kyjevu viac ako 90 kusov lietadiel F-16 po tom, čo prezident americký Joe Biden schválil prevod týchto viacúčelových bojových lietadiel tamojšej výroby.

(echo24/tod)


Nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Nové sídlo Nitrianskeho samosprávneho kraja by malo byť postavené do konca volebného obdobia…
Prejsť na článok