Izrael vnikol tankmi na základňu mierovej misie OSN v Libanone

Tanky Izraelských obranných síl (IDF) v nedeľu ráno zničili hlavnú bránu základne mierovej misie OSN a dožadovali sa od posádky vypnutia osvetlenia. Mierová misia incident potvrdila a detailnejšie opísala v nedeľu popoludní na sociálnej sieti X.

profimedia-0200596960 Izraelské tanky Merkava, ilustračný obrázok: Foto: Thomas COEX / AFP / AFP / Profimedia

„Dnes (v nedeľu, pozn. red.) skoro ráno videli príslušníci mierových síl na kontrolnom stanovišti OSN v dedine Ramyeh tri roty vojakov IDF prekračovať modrú líniu do Libanonu. Okolo 4:30, keď bola posádka v úkryte, dva tanky Merkava IDF zničili hlavnú bránu stanovišťa a vošli dovnútra. Opakovane žiadali, aby základňa vypla osvetlenie,“ opísali incident Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL).

Tanky podľa publikovaného stanoviska odišli asi 45 minút po oficiálnom proteste UNIFIL. „Okolo 06:40 posádka tej istej základne ohlásila vypálenie niekoľkých dymových projektilov 100 metrov na sever. Hoci si nasadili ochranné masky, pätnásť príslušníkov mierových síl utrpelo zranenia vrátane podráždenia kože a gastrointestinálnych reakcií. V súčasnosti sa im dostáva starostlivosti,“ spresnila mierová misia.

„Už po štvrtý raz v priebehu niekoľkých dní pripomíname IDF a všetkým aktérom ich povinnosť zabezpečiť bezpečnosť a ochranu personálu a majetku OSN a vždy rešpektovať nedotknuteľnosť priestorov OSN,“ napísali.

IDF: Tank bol pod paľbou

Izraelská armáda (IDF) v nedeľu v podvečer k incidentu uviedla, že sa jej jednotky ocitli pod paľbou protitankovými strelami.

„Počas útoku boli dvaja vojaci IDF zranení ťažko a niekoľko ďalších vojakov bolo zranených ľahko a stredne. Ich rodiny boli informované. Prvotné skúmanie ukázalo, že tank IDF, ktorý sa snažil evakuovať zranených vojakov, zatiaľ čo bol stále pod paľbou, nacúval niekoľko metrov do stanoviska UNIFIL,“ uviedli Izraelčania.

„Hneď ako nepriateľská paľba prestala a po evakuácii zranených vojakov, tank opustil stanovište,“ dodala armáda.

Veľvyslanec a premiér židovského štátu to vidia inak

Izraelský veľvyslanec pri OSN Danny Danon v nedeľu označil skutočnosť, že svetová organizácia nestiahne UNIFIL z oblasti na juhu Libanonu za „nepochopiteľnú“. „Teroristi z Hizballáhu využívajú stanovištia UNIFIL ako skrýše a miesta útokov. Nástojenie OSN na udržaní vojakov UNIFIL v palebnej línii je nepochopiteľné,“ uviedol s tým, že okolnosti incidentu, do ktorého bola v nedeľu zapojená aj misia UNIFIL, sa vyšetrujú.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjadril ľútosť nad akoukoľvek ujmou, ktorá bola spôsobená príslušníkom UNIFIL. Súčasne prisľúbil, že Izrael vynaloží maximálne úsilie, aby k podobnej situácii už nedošlo, ale urobí aj všetko, „čo je potrebné, aby vyhral vojnu“.

Netanjahu už skôr v nedeľu prostredníctvom videopríhovoru vyzval generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby presunul sily UNIFIL, rozmiestnené na juhu krajiny, „mimo nebezpečia“.

Agentúra Reuters pripomenula, že Netanjahuova výzva prišla deň po tom, ako sa velenie UNIFIL-u jednohlasne odmietlo stiahnuť z pohraničnej oblasti Libanonu a Izraela známej ako modrá línia.

Premiér Izraela spresnil, že izraelské sily niekoľkokrát požiadali UNIFIL, aby z oblasti odišli, čo však podľa jeho slov opakovane odmietli. „Vaše odmietavé stanovisku k evakuácii vojakov UNIFIL-u z nich robí rukojemníkov Hizballáhu. Ohrozujete tým životy ich, ako aj našich vojakov,“ vyhlásil Netanjahu.

Na margo zranení príslušníkov UNIFIL-u Netanajhu dodal, že Izrael tieto zranenia mrzia a robí všetko preto, aby im zabránil. Opäť však pripomenul, že predísť sa im dá veľmi jednoducho – stiahnutím mierových síl z oblasti ohrozenia.

Za posledné dni sa pri izraelskej paľbe zranilo päť príslušníkov UNIFIL-u

Izraelský minister obrany Joav Galant počas telefonátu v noci na nedeľu americkému náprotivku Lloydovi Austinovi povedal, že Izrael bude naďalej podnikať opatrenia, aby zabránil akejkoľvek ujme na UNIFIL-e.

Okrem Danona aj Galant obvinil libanonské militantné hnutie Hizballáh, že využíva stanovištia UNIFIL ako krytie.

Austina okrem iného oboznámil s operáciami izraelskej armády v Libanone. „Diskutovali o prebiehajúcich obranných aktivitách voči hrozbám zo strany Iránu“ a ním podporovaných militantným skupín, „predovšetkým iránskych milícií v Jemene, Sýrii a Iraku“, uviedol Galantov rezort.

Konanie Izraela odsudzujú desiatky krajín sveta

Predsedníčka talianskej vlády Giorgia Meloniová v nedeľu telefonovala s izraelským premiérom Netanjahuom, ktorému opätovne zdôraznila, že je neprijateľné, aby izraelská armáda útočila na pozície mierových síl OSN v Libanone. Agentúra ANSA konkretizovala, že izraelskému premiérovi tiež zdôraznila, že je „absolútne nevyhnutné, aby bola bezpečnosť personálu UNIFIL-u zaručená za každých okolností“.

Americký prezident Joe Biden v piatok taktiež naliehal na Izrael, aby v konflikte s hnutím Hizballáh neútočil na príslušníkov UNIFIL. Ako napísala BBC, Biden uviedol, že „absolútne a rozhodne“ požaduje zastavenie násilia voči mierovým silám OSN.

Ešte v sobotu sa pod vyhlásenie odsudzujúce útoky na príslušníkov mierových jednotiek OSN podpísalo 40 krajín vrátane Nemecka, Francúzska a Británie, ktorých vojaci slúžia v rámci misie UNIFIL.

(tasr, max)


Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok