Zdražovanie bytov sa zrýchlilo. Medziročne si najviac pripísali tri izby v Žiline

Vývoj cien nehnuteľností v minulom mesiaci neprekvapil. To, že sa dianie na realitnom trhu mení, sledujeme už niekoľko mesiacov. Misky váh sa čím ďalej, tým viac nakláňajú na stranu predávajúcich.

Mesto Banská Bystrica chce postavi nový skatepark, doèasný bude na Mièinskej ceste Plocha na sídlisku Sásová v Banskej Bystrici, ktorú kedysi využívali skateri, bikeri a kolobežkári. Foto: Lukáš Mužla/TASR

V septembri uplynuli dva roky, odkedy Realitný barometer dosiahol svoje maximum, a to 2 902 eur za štvorcový meter. V ďalšom období sa trh s nehnuteľnosťami ochladzoval. Zaznamenal pokles cien, čo sa, samozrejme, prejavilo na znížení hodnôt, ktoré pravidelne zostavuje Realitná únia SR.

Viac ako novšie byty si to vtedy „odniesli“ tie staršie, ktoré zlacneli výraznejšie. „Výsledkom bolo, že rozdiely medzi týmito dvomi typmi bytov sa zväčšili,“ hovorí pre Štandard analytik únie Vladimír Kubrický. Situácia sa však už niekoľko mesiacov otáča.

Porovnanie údajov podľa Realitného barometra. Zdroj: Realitná únia SR

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.