Ruská prokuratúra žiadala pre francúzskeho politológa tri roky väzenia. Je známy verdikt

Laurent Vinatier je obvinený z porušenia zákona o zahraničných agentoch, pôvodne mu hrozilo päť rokov odňatia slobody. V septembri sa však k spáchaniu trestného činu priznal, čo je poľahčujúca okolnosť, píše agentúra Reuters.

French researcher Laurent Vinatier's trial resumes in Moscow V Moskve pokračuje súd s francúzskym politológom. Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / Profimedia.sk

Vinatiera (48), pracujúceho pre švajčiarsku mimovládnu organizáciu Centrum pre humanitárny dialóg, zadržali v Moskve začiatkom júna. Následne ho obvinili zo zhromažďovania citlivých vojenských informácií bez toho, aby sa zaregistroval ako zahraničný agent, za čo mu hrozilo päťročné väzenie.

„Vzhľadom na všetky okolnosti… Navrhujem vymerať trest v dĺžke troch rokov a troch mesiacov strávených v trestaneckej kolónii,“ povedal na pondelňajšom pojednávaní prokurátor. Vinatierov právny zástupca označil navrhovaný trest za „mimoriadne tvrdý“.

„Náš klient spáchal v Rusku trestný čin prvýkrát… a plne priznal svoju vinu,“ povedal advokát Oleg Bessonov a sudcu požiadal, aby Vinatierovi namiesto väzenia uložil pokutu.

Francúzsko tvrdí, že Vinatiera v Rusku „svojvoľne zadržali“, a vyzvalo na jeho okamžité prepustenie. Ten vo svojej záverečnej reči po rusky povedal, že sa do Ruska zamiloval pred 20 rokmi, za ženu si vzal Rusku a v tejto krajine má mnoho priateľov.

Zároveň sa ospravedlnil za porušenie predmetného zákona a zarecitoval verš od ruského básnika Alexandra Puškina.

Odsúdili ho na trojročné väzenie v trestaneckej kolónii v Rusku, a to za porušenie tamojšieho zákona o tzv. zahraničných agentoch. Jeden z jeho právnych zástupcov Pavel Mamonov po vynesení rozsudku novinárom povedal, že trest považuje obhajoba za príliš prísny a určite sa voči verdiktu odvolá.

(tasr)


Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok