Putin sa údajne zúčastní samitu G20 v Brazílii

Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin s odvolaním sa informáciu o účasti ruského prezidenta na stretnutí lídrov vyzval príslušné úrady, aby vykonali zatykač Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu.

Snímka obrazovky 2024-09-12 o 5.44.12 Vpredu Vladimir Putin. Foto: Profimedia.sk

ICC vydal na Vladimira Putina zatykač v marci 2023 – zhruba rok po ruskom vpáde na Ukrajinu. Súd vtedy obvinil Putina i ruskú ombudsmanku pre ľudské práva Mariju Ľvovovú-Belovovú z vojnového zločinu, ktorým je deportácia ukrajinských detí do Ruska.

Rusko obvinenia z vojnových zločinov popiera a Kremeľ zatykač ICC považuje za neplatný, doplnila agentúra Reuters, ktorá citovala prokurátorovo vyhlásenie.

Na otázku, či bolo prijaté rozhodnutie o tom, že Putin sa zúčastní na stretnutí lídrov 20 popredných svetových ekonomík, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok novinárom odpovedal záporne s tým, že keď takéto rozhodnutie padne, novinári sa to dozvedia.

Kostin pripomenul, že Brazília ako zmluvná strana Rímskeho štatútu ICC má povinnosť Putina zadržať, ak by pricestoval na samit G20.

Kostin zdôraznil, že pre medzinárodné spoločenstvo je dôležité, aby bolo jednotné a bralo Putina na zodpovednosť. Upozornil súčasne, že ak tak Brazília neurobí, zrodí sa precedens, keď lídri obvinení zo zločinov budú môcť cestovať beztrestne.

Brazília poslala Putinovi štandardnú pozvánku na samit, ktorý sa bude konať 18. a 19. novembra v Riu de Janeiro. Zatiaľ však nemá správy o tom, či Putin naozaj pricestuje.

Kancelária hlavného prokurátora ICC záležitosť odmietla komentovať. Hovorca ICC zopakoval, že zmluvné strany a iní partneri majú povinnosť vykonávať rozhodnutia ICC, vrátane zatýkacích rozkazov.

Medzi šiestimi ruskými predstaviteľmi, na ktorých sa vzťahuje zatykač ICC, sú okrem Putina a Ľvovovej-Belovovej aj exminister obrany Sergej Šojgu a vysokopostavení velitelia ruskej armády Viktor Sokolov a Sergej Kobyľaš, ktorí sú obvinení z vedenia útokov proti ukrajinským civilistom.

Putin v septembri tohto roka vykonal štátnu návšteva Mongolska, ktoré ho nezatklo, aj keď je zmluvnou stranou Rímskeho štatútu. Ukrajina toto konanie Mongolska kritizovala ako úder zasadený medzinárodnej justícii.

Minulý rok sa veľa diskutovalo aj o možnosti zatknúť Putina počas samitu BRICS v Južnej Afrike, ku ktorému sa ruský prezident napokon pripojil len online.

(tasr)


Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok