Rusko a Čína chcú posilniť vzťahy medzi krajinami

Ruský minister obrany Andrej Belousov viedol "zásadné" rozhovory s vysokopostaveným predstaviteľom čínskej armády Čang Jou-siaom v Pekingu. Obaja sa na potrebe posilnenia vzťahov krajín zhodli.

Snímka obrazovky 2024-10-15 o 8.12.20 Ruský minister obrany Andrej Removič Belousov. Foto: TASR/AP

Ako uviedli ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti, TASS a agentúra Reuters, Čína je pripravená prehĺbiť a rozšíriť vojenské väzby s Ruskom a udržiavať blízky kontakt na vysokej úrovni medzi krajinami, uviedol Čang Jou-sia.

„Máme zhodné názory a chápanie toho, čo musíme spoločne urobiť,“ vyhlásil šéf ruskej obrany Belousov a dodal, že cieľom je posilniť bilaterálnu spoluprácu.

„V uplynulých rokoch dosiahli čínsko-ruské vzťahy najvyššiu úroveň v histórii a aj naďalej sa rozvíjajú zdravým a stabilným tempom. Deje sa to najmä vďaka strategickému vedeniu a osobnej zaangažovanosti čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a jeho ruského partnera Vladimira Putina,“ zdôraznil predstaviteľ čínskej armády.

Čang Jou-sia tiež dodal, že obe strany „budú spolupracovať na udržaní medzinárodnej spolupráce, regionálneho mieru a stability“.

(tasr)