RÚZ navrhla audit zamestnanosti verejnej správy či rušenie predčasných dôchodkov

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) požadujú výraznejšie využívanie výdavkov pri konsolidačných opatreniach, ako aj zastavenie neúmerného zvyšovania daní a poplatkov pre občanov a firmy.

RÚZ vyzýva vládu, aby pre energetickú krízu predstavila krízový plán riešení Miroslav Kiraľvarga. Foto: Dano Veselský/TASR

V materiáli, ktorý hodnotí stav verejných financií, navrhla RÚZ okrem iného dôsledné audity zamestnanosti a prevádzkových výdavkov štátnych inštitúcií a inštitúcií verejnej správy, digitalizáciu či postupné rušenie predčasných dôchodkov.

„Príjmy do štátnej kasy aj v dôsledku inflácie či opakovaného zavádzania nových daňovo-odvodových povinností pre podniky stúpajú. Avšak dlhodobým fenoménom našej krajiny, presahujúcim jedno volebné obdobie, je, že výdavky štátu nie sú systematicky riadené. Výsledkom je obrovské zadlženie, ktorému aktuálne naša krajina čelí, a nutnosť komplexnej konsolidácie,“ uviedol prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga.

Únia, podobne ako niektorí analytici či opozičné strany, kritizuje, že štát nešetrí na sebe, ale podnikom a obyvateľom stúpnu dane a odvody zásadným spôsobom.

RÚZ upozornila, že ak by sa celá konsolidácia stále vyberala len z príjmov občanov (zvyšovanie daní, odvodov, vrátane DPH), znamenalo by to zníženie reálneho čistého príjmu minimálne o 10 %, no finálny vplyv na čisté príjmy domácností by mohol byť až na úrovni 15 % – 20 %.

„Domácnosti, vrátane dôchodcov, by si mali dobre zrátať, že pri držaní súčasných vysokých výdavkov štátu ich už v najbližšom období čaká extrémny pokles ich čistých príjmov,“ uviedol hlavný ekonóm RÚZ Alexander Karšay.

Karšay dodal, že ak sa neuskutočnia úpravy v dôchodkovom systéme, ktoré odďaľujú vek odchodu do dôchodku a obmedzujú predčasné dôchodky, tohtoročné zvyšovanie daní a poplatkov budeme zažívať nepretržite každý rok počas troch desaťročí.

„Riešením je zmena nastavenia dôchodkového systému a zníženie aj ďalších výdavkov vlády. Pred tým si nemôžeme zatvárať oči,“ upozornil Karšay.

Okrem zmien v dôchodkovom systéme a personálnych auditov vo verejnej správe RÚZ navrhla aj zmenu pravidiel pre vládu. Ide napríklad o vypustenie povinnosti predložiť vyrovnaný rozpočet pri prekročení určitej úrovne štátneho dlhu. Namiesto toho by po prekročení dlhovej hranice mala vláda predložiť rozpočty, ktoré cielia návrat dlhu pod hranicu 50 % v určitom horizonte, napríklad do desiatich rokov.

(tasr)