Poslanec za AfD vyučuje na moskovskej hudobnej akadémii

Poslanec Bundestagu Matthias Moosdorf (59) je vyučený violončelista, proti prijatiu čestného profesorského titulu sa ohradilo aj vedenie jeho vlastnej strany, píše agentúra DPA.

profimedia-0906900266 (1)

Moosdorf, ktorý je zároveň hovorcom národno-konzervatívnej Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre zahraničnú politiku, potvrdil, že v septembri začal na čiastočný úväzok pracovať na medzinárodne uznávanej Ruskej hudobnej akadémii Gnesinovcov (RAMG) v Moskve.

Vedúci parlamentnej frakcie AfD Bernd Baumann v utorok novinárom povedal, že s týmto rozhodnutím nesúhlasí. „Rusi patria v oblasti klasickej hudby medzi svetovú špičku, ale toto má aj politický odtieň. S pánom Moosdorfom rokujeme,“ povedal.

Bude sa to posudzovať „inak, ako keby išlo o profesorské miesto niekde inde v zahraničí“, avizoval Baumann. „Vidíme tu problém, a k tomu smerujú aj naše rokovania,“ dodal.

Moosdorf vo svojom vyhlásení napísal, že je to predovšetkým prejav porozumenia, a že hudba nepozná ideologické hranice. Uviedol, že v septembri strávil v Moskve tri dni a plánuje sa tam pravidelne vracať.

„Raz za štvrťrok tam hodlám stráviť niekoľko dní výučbou komornej hudby pre súbory. O žiadnych zmluvách sme sa zatiaľ nerozprávali,“ priblížil s tým, že ho nezaujíma žiadna politická orientácia RAMG. Tú financuje ruské ministerstvo kultúry.

(tasr)