Otec školáčky, ktorá nakreslila obrázok o vojne na Ukrajine, je už na slobode

Z väznice v Tulskej oblasti v centre európskej časti Ruska prepustili v utorok na slobodu otca školáčky, ktorej protivojnová kresba viedla k jeho odsúdeniu za diskreditáciu ruskej armády.

GZ7LoABWEAARLVP Moskaľov a jeho dcéra FOTO:X

Alexej Moskaľov, ktorý dcéru vychováva sám, sa dostal do pozornosti polície po tom, čo jeho 13-ročná dcéra na jar 2022 v škole nakreslila obrázok, na ktorom žena s ukrajinskou vlajkou svojím telom chráni dieťa pred raketami. Vedenie školy vyhodnotilo toto dielo ako nevlastenecké a kontaktovalo políciu, ktorá v byte Moskaľovovcov urobila prehliadku.

V mužových sociálnych sieťach polícia našla jeho komentáre na podporu Ukrajiny, ako aj zdieľané karikatúry ruského prezidenta Vladimira Putina. V súvislosti s nimi Moskaľov dostal najprv pokutu 32-tisíc rubľov za diskreditáciu ruskej armády, ale neskôr sa voči nemu v rovnakej veci začalo aj trestné konanie.

Koncom marca 2023 bol Moskaľov odsúdený na dva roky väzenia za diskreditáciu ruskej armády. Vinu nepriznal. Na samotnom pojednávaní ani nebol prítomný, pretože deň pred vynesením verdiktu ušiel z domáceho väzenia. Neskôr ho zadržali v Bielorusku, odkiaľ ho vydali do Ruska.

(rfe/rl, tasr)