Izrael chce zrejme rozšíriť front proti Hizballáhu aj o Golanské výšiny

Izrael na hranici medzi Golanskými výšinami a demilitarizovaným pásom hraničiacim so Sýriou pristúpil k odmínovaniu a vytvoril tam nové bariéry, to môže podľa analytikov svedčiť o plánoch na rozšírenie frontu.

Hranica Izraela a Sýrie v lokalite Golanské výšiny. Foto: FB Hranica Izraela a Sýrie v lokalite Golanské výšiny. Foto: FB

Izrael chce pravdepodobne rozšíriť svoje pozemné operácie proti militantnému hnutiu Hizballáh a zároveň aj posilniť svoju obranu.

Vojenské operácie zahŕňajúce nálety z izraelských Golanských výšin a možno aj z demilitarizovanej zóny, ktorá ich oddeľuje od sýrskeho územia, by mohla ešte viac prehĺbiť konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom a jeho spojencom, palestínskym hnutím Hamas.

Golanské výšiny sú skalnatá náhorná plošina nachádzajúca sa v juhozápadnej Sýrii, približne 60 kilometrov juhozápadne od Damasku. Ide o územie s rozlohou približne tisíc kilometrov štvorcových.

V oblasti Golanských výšin je viac ako 30 židovských osád, kde žije približne 20-tisíc ľudí. Žijú tam spolu s 20-tisíc ďalšími Sýrčanmi, väčšinou drúzskymi Arabmi, ktorí počas anexie Golanských výšin neutiekli do Sýrie.

Osady sú podľa medzinárodného práva považované za nelegálne, hoci Izrael túto interpretáciu odmieta. Sýria vždy trvala na tom, že neprijme mierovú dohodu s Izraelom, ak sa Izrael nestiahne z celých Golanských výšin.

(tasr, toi)