Nemôžem povedať, že by som podporoval ukrajinský „víťazný plán“ ako celok, vyhlásil Rutte

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Mark Rutte v stredu vyhlásil, že "víťazný plán", ktorý predstavil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, je dobrým signálom. V súčasnej situácii ho však ako celok nemôže podporiť.

Belgium NATO Mark Rutte. Foto: TASR/AP

„To, že takýto plán navrhli, je silným signálom od Zelenského a jeho tímu. To však neznamená, že tu môžem povedať, že podporujem celý plán, to by bolo trochu náročné, pretože je tu veľa otázok, ktorým musíme lepšie porozumieť,“ povedal holandský expremiér, ktorý začiatkom októbra na poste šéfa NATO vystriedal Nóra Jensa Stoltenberga.

„Plán má množstvo aspektov a mnoho politických a vojenských otázok, ktoré musíme s Ukrajincami rozobrať, aby sme pochopili, čo sa za nimi je a zistili, čo môžeme urobiť a čo nie,“ vyhlásil Rutte.

Zelenskyj svoj víťazný plán predstavil v stredu. Jeho cieľom je posilniť pozíciu Ukrajiny dostatočne na to, aby sa skončila vojna s Ruskom. Ak sa podľa neho plán uskutoční teraz, koniec vojny bude možné dosiahnuť najneskôr v budúcom roku.

Plán má podľa Zelenského päť bodov a tri tajné dodatočné body. Okrem bezodkladnej pozvánky do NATO k nim patrí posilnenie ukrajinských vojenských a obranných kapacít. Plán tiež počíta s pokračovaním ukrajinskej vojenskej operácie v ruskej Kurskej oblasti a Kyjev navrhuje aj nasadenie „komplexného balíka nejadrových strategických odstrašujúcich prostriedkov“ na Ukrajine.

(tasr, reuters, afp)


Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok
Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok