Grécko a Ukrajina podpísali dohodu o bezpečnostnej spolupráci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis vo štvrtok v Bruseli podpísali dohodu o bezpečnostnej spolupráci. Oznámili to ukrajinský prezident aj úrad gréckeho premiéra.

Zelenskyj v Británii Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

„Grécko je pripravené pokračovať v plnení najnaliehavejších obranných potrieb Ukrajiny. Poskytne tiež ďalšie zdroje na urýchlenie výcviku našich pilotov a technikov pre (stíhačky) F-16,“ uviedol Zelenskyj.

Bezpečnostný pakt podpísali popri zasadnutí Európskej rady v Bruseli, pričom Grécko sa stalo 21. krajinou EÚ, ktorá s Kyjevom podpísala takúto bilaterálnu dohodu.

Ukrajinský prezident pripomenul, že od začiatku ruskej invázie Grécko poskytuje Ukrajine vojenskú podporu vrátane materiálnej a technickej pomoci, ako aj výcviku.

Účelom dohody je okrem vojenskej podpory Ukrajiny pripraviť pôdu pre aktívnu účasť Atén pri povojnovej obnove Ukrajiny, spresnil úrad gréckeho premiéra vo vyhlásení.

(tasr)


Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Slovensko by mohlo mať nový štátny sviatok. Poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka navrhujú, aby ním bol 25. marec – Deň zápasu za ľudské práva, kedy sa každoročne pripomína výročie Sviečkovej manifestácie z obdobia vlády…
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok