Izraelčania oslavovali smrť vodcu Hamasu, rodiny rukojemníkov žiadali ich návrat

Na videozáznamoch vidno, ako ľudia z mesta Ašdod tlieskali a pískali, keď sa dozvedeli o smrti Jahju Sinwára. Ďalšie video ukázalo radosť návštevníkov pláže po tom, ako im správy o likvidácii vodcu Hamasu oznámili prostredníctvom reproduktora.

profimedia-0922616071 Židia v uliciach Jeruzalema oslavujú potvrdenie smrti vodcu Hamasu Jahju Sinwára, 17. okóber 2024. Foto: JOHN WESSELS / AFP / AFP / Profimedia

Aj príbuzní stále zadržiavaných 101 rukojemníkov v Pásme Gazy uvítali oznámenie, no zároveň požadovali zintenzívnenie úsilia o návrat ich rodinných príslušníkov.

„Vyrovnali sme si účty s masovým vrahom Sinwárom, ale… ak nezachránime životy a neprivedieme ich domov, nebude to skutočné uzavretie, nebude to úplné víťazstvo,“ povedal pre denník Jerusalem Post otec jedného z rukojemníkov.

„Jahjá Sinwár je mŕtvy. Bol zabitý v Rafahu odvážnymi vojakmi Obranných síl Izraela,“ povedal Benjamin Netanjahu vo videozázname, ktorý v piatok zverejnil jeho úrad.

(tasr)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok