Zelenskyj prispel k začatiu vojny s Ruskom, vyhlásil Trump

Agentúra Reuters hodnotí tieto vyjadrenia ako predohru k radikálnej zmene politiky Washingtonu vo vzťahu k Ukrajine, ak prezidentské voľby 5. novembra vyhrá republikánsky exprezident.

Snímka obrazovky 2024-09-24 o 6.49.42 Donald Trump. Foto: TASR/AP

Už počas svojej predvolebnej kampane Donald Trump Volodymyra Zelenského kritizoval a opakovane ho označil za „najlepšieho obchodníka na svete“, keďže od začiatku vojny v roku 2022 dostáva od USA miliardy dolárov vo forme vojenskej pomoci.

Kritizoval ho aj za to, že sa neusiluje o dosiahnutie mieru s Moskvou, a dokonca vydal aj dekrét, ktorým Ukrajincom zakazuje rokovania s Moskvou. Republikán tiež podľa Reuters naznačil, že Ukrajina bude musieť v záujme mierovej dohody Rusku odstúpiť určitú časť svojho územia, čo Kyjev považuje za neprijateľné.

Najnovšie Trumpove vyjadrenia pre štvrtkový podcast PBD zašli ďalej, píše Reuters. Podľa Trumpa treba mať Zelenskému za zlé nielen to, že nedokázal ukončiť vojnu, ale aj to, že prispel k jej začatiu.

„To neznamená, že mu nechcem pomôcť, pretože mám súcit s tými ľuďmi. Nikdy však nemal dopustiť, aby sa tá vojna začala,“ vyhlásil Trump.

(tasr)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok