Izraelský nálet na sever od Bejrútu zabil dvoch ľudí

Útok sa odohral na diaľnici spájajúcej metropolu so severom Libanonu, v prístave Jouneih. Libanonská agentúra NNA dodala, že išlo o manželský pár, ktorý pred prvou vlnou útoku ušiel od svojho zasiahnutého auta.

Snímka obrazovky 2024-09-24 o 7.25.40 Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na dediny v okrese Nabátíjih, čo je vidieť z mesta Mardžajun na juhu Libanonu 23. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Diaľnica, na ktorej mesto leží, je jednou z najdôležitejších spojníc v krajine. Často ju využívajú ľudia utekajúci z Bejrútu a juhu Libanonu na sever.

Izrael 23. septembra zintenzívnil ostreľovanie, neskôr do Libanonu vyslal aj pozemné vojsko. Izraelské útoky postupne dosiahli oblasti, ktoré sú tradičnými baštami šíitského militantného hnutia Hizballáh.

Izrael tiež podnikol atentáty na niekoľkých významných predstaviteľov Hizballáhu a palestínskeho militantného hnutia Hamas. Jedným z nich bol aj vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh, ktorý zahynul 27. septembra pri vzdušnom útoku v južnom Bejrúte.

Vojna si v Libanone vyžiadala už vyše 1 418 obetí, uvádza agentúra AFP s odvolaním sa na údaje libanonského ministerstva zdravotníctva. Skutočný počet obetí však je zrejme vyšší, tvrdí agentúra.

(tasr)


Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok