Záujem o aktívne zálohy medziročne dvojnásobne stúpol, stále však ide len desiatky ľudí

Do aktívnych záloh sa tento rok v určenom termíne prihlásilo 60 vojakov v zálohe. Aktuálne prebieha posudzovanie splnenia kritérií uchádzačmi. Uviedol to komunikačný odbor Ministerstva obrany (MO) SR.

Slávnostný nástup aktívnych záloh v Seredi Ilustračná snímka. Foto: TASR

„Pre porovnanie, pre rok 2024 sa uchádzalo o zaradenie do aktívnych záloh 31 mužov a jedna žena. Zaradených bolo spolu 19 uchádzačov,“ uviedol rezort s tým, že aktuálne štatistiky budú k dispozícii až po posúdení žiadostí z tohto roka.

Návrh termínu výcviku aktívnych záloh v roku 2025 je momentálne podľa ministerstva v pripomienkovom konaní. Následne bude predložený ministrovi obrany Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD).

Rezort zdôraznil, že aktívne zálohy zatiaľ na plnenie úloh ozbrojených síl neboli povolané.

„Výcvik aktívnych záloh prebieha od roku 2017, odkedy pravidelné cvičenia absolvovalo vyše 200 vojakov v zálohe. Každý rok niekoľko vojakov ukončí dohodu z rôznych dôvodov a pribúdajú noví vojaci v zálohe zaradení do aktívnych záloh. Motivačný príspevok dostal každý z nich za každý rok zaradenia do aktívnych záloh a pri splnení podmienky absolvovania minimálne 75 percent z dĺžky predpísaného cvičenia,“ uviedol rezort.

Príspevok vypláca zo svojho rozpočtu ministerstvo obrany.

(tasr)


Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok