Lekári NÚDCH použili prvýkrát na Slovensku modernú technológiu tlmenia bolesti pomocou chladu

Ide o tzv. kryoanalgéziu, ktorú na Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave použili pri operácii vrodenej deformity hrudníka.

NÚDCH zaèal pri operácii deformity hrudníka využíva novú metódu tlmenia bolesti Chirurg Kliniky detskej chirurgie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) Pavol Omaník. Foto: TASR/Dano Veselský

Táto metóda pomáha pacientom rýchlejšie sa zotaviť a vyhnúť sa nepríjemným vedľajším účinkom liekov proti bolesti.

„Počas operácie aplikáciou extrémneho chladu na priebeh medzirebrových nervov dosiahneme, že dočasne prestávajú viesť senzitívne vnemy, teda sprostredkovávať bolesť. Účinok nastupuje v priebehu 24 hodín a trvá počas približne troch až piatich týždňov po operácii. Takto pri operáciách dosiahneme to, že môžeme vylúčiť použitie alebo potrebu epidurálnej analgézy aj používanie vysokých dávok silných analgetických liekov, ktoré museli pacienti dostávať pomerne dlhý čas po operácii,“ uviedol chirurg Pavol Omaník.

Vysvetlil, že tradičné metódy zvládania bolesti, ako sú epidurálna analgézia alebo podávanie opioidov, sú účinné, ale nesú so sebou riziká vedľajších účinkov.

Vďaka použitiu kryoanalgézie je tak podľa neho zabezpečená lepšia pooperačná spolupráca pacienta, kratšia hospitalizácia, rýchlejšia rekonvalescencia, a tým pádom väčší komfort pre pacienta aj jeho rodinu.

„Ročne sa v NÚDCH vykoná približne 20 operácií deformít hrudníka a vďaka tejto novej metóde už deti po zákroku nemusia prechádzať bolestivým zotavovaním,“ dodal riaditeľ nemocnice Peter Bartoň.

(tasr)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
V Nitre to opäť vrie. Dôvodom je nové sídlo Nitrianskeho samosprávneho kraja. Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte…
Prejsť na článok
Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok