Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal šesť obetí na životoch

Hurikán udrel na Kubu počas víkendu a ťažké škody napáchal najmä v provincii Guantánamo vo východnej časti krajiny, spresnil prezident Miguel Díaz-Canel v televíznom prejave.

kuba Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel. Foto: TASR/AP

V dôsledku hurikánu došlo aj k veľkému výpadku elektriny, v pondelok však boli jej dodávky obnovené v takmer celom hlavnom meste Havana, uviedli tamojšie úrady.

Kubánska metropola je domovom pre približne dva milióny ľudí, pripomína agentúra AFP. Blackout na Kube nastal v piatok po tom, čo bola od siete nečakane odpojená najväčšia z ôsmich schátraných uhoľných elektrární.

Na margo protestov proti výpadku elektriny Díaz-Canel povedal, že vláda nebude tolerovať nepokoje. Niektoré osoby sa podľa neho v sobotu večer pokúsili „narušiť verejný poriadok“. Pohrozil, že vláda zakročí voči zodpovedným „prísnosťou revolučných zákonov“.

V júli 2021 spustili výpadky elektriny na Kube nebývalé demonštrácie. Kubánska vláda v piatok z dôvodu šetrenia elektrickou energiou nariadila zatvorenie všetkých škôl, úradov a firiem, ktoré nie sú zásadné pre fungovanie štátu. Väčšina štátnych zamestnancov bola poslaná domov.

Kuba momentálne prežíva najhoršiu hospodársku krízu od rozpadu Sovietskeho zväzu, ktorý bol kedysi jej najdôležitejším spojencom. Síce elektrina je pomerne lacná, obyvateľom problémy spôsobuje vysoká inflácia a nedostatok potravín, liekov a pohonných hmôt.

(tasr)