Nemeckej ministerke Baerbockovej sa po európskom referende v Moldavsku uľavilo

Šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková označila stratégiu členstva Moldavska v EÚ za "najlepšiu záruku bezpečnosti pre miestne obyvateľstvo, aby mohli v budúcnosti žiť v mieri a slobode".

Baerbocková oznaèila znovuzvolenie tureckého prezidenta za moment na zamyslenie Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

„Áno, bolo to veľmi dojímavé. Ale je to pre nás všetkých veľká úľava a úprimne vám blahoželáme,“ povedala Annalena Baerbocková v spoločnom príhovore s kolegami z Dánska, Fínska, Islandu, Nórska a Švédska v Berlíne.

S odkazom na severoeurópskych kolegov podľa Európskej pravdy dodala, že sú „stopercentne zjednotení“ a rozhodne podporujú nielen Ukrajinu, ale aj Moldavsko v ich snahe o vstup do Únie.

Poznamenala, že pred dva a pol rokom ruský prezident Vladimir Putin zaútočil nielen na Ukrajinu, ale aj na Moldavsko. „V tomto prípade nie s armádou, ale hybridnou vojnou,“ spresnila Baerbocková.

Referendum v Moldavsku o vstupe do EÚ bolo mimoriadne tesné. Za hlasovalo 50,46 percenta zúčastnených voličov, čo je o približne 14-tisíc voličov viac oproti hlasujúcim proti vstupu.

(max)


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok