Politico: Vojaci z KĽDR oživili debaty o vyslaní západných vojakov na Ukrajinu

Vojna na Ukrajine sa čoraz viac internacionalizuje a v obmedzenej miere v nej môžu onedlho súperiť aj oba štáty Kórejského polostrova.

25th Anniversary of Poland’s accession to NATO Ilustračný obrázok. Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Správy o tisíckach severokórejských vojakov zapojených do služieb Ruska opätovne oživili debaty o vyslaní západných vojakov NATO na Ukrajinu. V pondelok to napísal bruselský denník Politico.

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis v nedeľu pre Politico povedal, že je čas, aby európske krajiny prehodnotili staršiu myšlienku francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

„Ak sa potvrdia informácie o tom, že ruské vražedné oddiely sú vybavené severokórejskou muníciou a vojenským personálom, musíme sa vrátiť k ‚topánkam na zemi‘ a ďalším nápadom, ktoré navrhol Macron,“ povedal.

Už v minulosti sa okrem Landsbergisa na stranu Macrona viac či menej otvorene postavili vtedajšia estónska premiérka Kaja Kallasová, vtedajší minister zahraničných vecí Lotyšska Krišjánis Kariňš alebo šéf poľskej diplomacie Radosław Sikorski.

Vraj sa to nazýva svetová vojna

Tejto myšlienky sa nevzdávajú ani na Ukrajine. Prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyzval spojenecké krajiny, aby pripravili svoje brigády a vyslali ich na pomoc ako záložníkov. Uviedol to na záver svojho tlačového brífingu s generálnym tajomníkom NATO Markom Ruttem.

„Vo všeobecnosti si myslím, že nastal čas otvoriť otázku zapojenia armád štátov NATO na ochranu našej krajiny. Ak sa Severná Kórea zúčastňuje vojny nie ako dobrovoľníci, inštruktori, lektori, ale ako bežné jednotky, zákonite sa to nazýva svetová vojna,“ povedal zas ukrajinský major v zálohe a vojenský analytik Olexij Hetman.

Zapojiť by sa mohol aj Soul

Juhokórejské médiá s odvolaním sa na predstaviteľa spravodajskej služby v uplynulých hodinách informovali, že tamojšia vláda a armáda „prehodnocujú plán vyslania primeraného počtu personálu vrátane spravodajských dôstojníkov – špecializovaných na Severnú Kóreu, a expertov na nepriateľské taktiky“ na Ukrajinu.

Ruský prezident Vladimir Putin v máji vyhlásil, že na Ukrajine sa už nachádzajú západní vojenskí inštruktori. Putin uviedol, že západní špecialisti obsluhujú na Ukrajine Západom poskytnuté vysoko presné zbraňové systémy s dlhým doletom. Argumentoval, že pri odpočúvaní komunikácie na ukrajinskej strane „počujeme angličtinu, francúzštinu a poľštinu“.

Hoci americký minister zahraničných vecí Lloyd Austin a ani Rutte správy o zapojení KĽDR do vojny nepotvrdili, v kontexte niektorých videí, fotografií či vyjadrení aj ruských predstaviteľov mnohí personálnu pomoc Moskve zo strany Pchjongjangu chápu ako hotovú vec.


Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok