Bývalý vodca Hamasu údajne zanechal posledný rozkaz popraviť všetkých rukojemníkov

Jahjá Sinwár pravdepodobne vydal príkaz, podmienený svojou smrťou, tvrdí popredný izraelský vyjednávač, ktorý sa zúčastňoval na arabsko-izraelských rozhovoroch o prímerí v Pásme Gazy.

Sinwar's photos hung on the streets of Tehran Transparenty s fotografiou vodcu hnutia Hamas Jahju Sinvára, ktorý bol zabitý pri izraelskom útoku, visia na uliciach v Teheráne 19. októbra 2024. Na obrovskom transparente zavesenom na Palestínskom námestí je napísané: „Sinwárova búrka pokračuje.“ Foto: Fatemeh Bahrami / Anadolu / AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Je to buď moment príležitosti, alebo moment skazy,“ povedal Geršon Baskin, vyjednávač, ktorý v roku 2011 dohliadal na Sinwárovo prepustenie spolu s ďalšími 1 026 palestínskymi väzňami výmenou za uneseného izraelského seržanta Gilada Šalita.

„Moment skazy, pretože sa povráva, že Sinwar dal pokyn ľuďom, ktorí držia rukojemníkov, aby v prípade jeho zabitia zabili svojich rukojemníkov,“ dodal pre britský denník Telegraph.

Sinwár bol vodcom palestínskeho militantného hnutia v Gaze, podľa Tel Avivu bol strojcom útoku na juh Izraela 7. októbra 2023, ktorým sa začala vojna v Pásme Gazy. Obranné sily Izraela (IDF) ho zabili minulú stredu pri náhodnom strete.

V čase jeho smrti v enkláve zadržiavali 101 izraelských rukojemníkov unesených pri vpáde Hamasu a ďalších palestínskych kománd, z ktorých najmenej 60 považovali za živých. Ich osud môže skomplikovať aj fakt, že stráženie militantov má na starosti Sinwárov mladší brat Muhammad.

Baskin odmietol potvrdiť či vyvrátiť chýry o príkaze na zabitie, alebo ak existuje, či ho už vykonali, píše Telegraph.

Priznal však, že túto informáciu „treba brať vážne“, pričom poukázal na šesť rukojemníkov, ktorých zabili koncom augusta po tom, ako sa IDF priblížili k tunelu, v ktorom ich zadržiavali.

„Videli sme, že šesť rukojemníkov zabili, keď Izrael vstupoval do tunela. Tak by to mohlo byť aj teraz. Len to nevieme,“ povedal.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu po oznámení Sinwárovej smrti oznámil ponuku finančnej odmeny a bezpečný priechod všetkým Gazanom, ktorí pomôžu Tel Avivu pri oslobodzovaní rukojemníkov.

„Je to moment príležitosti, keď by mal Izrael vydať veľmi jasnú výzvu, že každý, kto drží rukojemníkov a prepustí ich, dostane voľný priechod pre seba a svoju rodinu z Gazy do inej krajiny, ako aj veľa peňazí,“ doplnil vyjednávač. Izrael by podľa neho mal v tejto záležitosti osloviť aj sprostredkovateľské štáty, teda Egypt a Katar.

Nová dohoda by už nestála na prímerí, ale na urýchlenom návrate Izraelčanov, čo by podľa Baskina predpokladalo ukončenie vojenských operácií IDF v Pásme Gazy. „Bohužiaľ, to sa pravdepodobne nestane, pokiaľ prezident [USA Joe] Biden veľmi výrazne nezaváha a nezabezpečí, aby Netanjahu súhlasil s ukončením vojny, pretože bez toho Netanjahu vojnu neukončí,“ vysvetlil.

(sab)


Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok