Europarlament schválil Ukrajine pôžičku 35 miliárd eur

Za pomoc Ukrajine sa vyjadrilo 518 poslancov, proti bolo 56 a hlasovania sa zdržalo 61 zákonodarcov.

Europarlament. Foto: Martin Baumann/TASR Europarlament. Foto: Martin Baumann/TASR

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu odhlasovali plán EÚ a skupiny G7 požičať Ukrajine až 35 miliárd eur na jej obnovu a obranu proti Rusku, pričom celková výška finančnej pomoci má byť do výšky 45 miliárd eur, informuje spravodajca TASR.

Z 15 slovenských europoslancov tento plán odobrili členovia frakcií Obnovme Európu (RE), v ktorej sú poslanci z Progresívneho Slovenska, a Európskej ľudovej strany (EPP), kde je poslankyňou Miriam Lexmann z KDH. Proti boli nezaradení europoslanci zo strán Smer-SD, Hlas-SD a Republika a tiež Milan Uhrík (Republika) z frakcie Európa suverénnych národov (ESN).

Ide o pôžičku v rámci makrofinančnej pomoci, ktorej cieľom je podporiť Ukrajinu čeliacu ruskej agresii. Táto suma je príspevkom EÚ k iniciatíve skupiny G7, ktorú dohodli v júni minulého roka. Plán pomoci predvída aj využitie výnosov zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky, čo umožní novovytvorený Mechanizmus ukrajinskej úverovej spolupráce.

Prostriedky pomôžu Ukrajine splácať makrofinančnú pomoc, ako aj pôžičky od iných partnerov G7. Zatiaľ čo prostriedky mechanizmu možno použiť na obsluhu a splácanie pôžičiek, vláda v Kyjeve môže prideľovať prostriedky pomoci, ako uzná za vhodné, teda aj na oblasť obrany.

Plán získal aj podporu členských krajín EÚ, ktorých cieľom je zaslať Ukrajine sľúbené finančné prostriedky do konca roku 2025. Pôžička je podmienená pokračujúcim záväzkom Ukrajiny presadzovať účinné demokratické mechanizmy, rešpektovať ľudské práva a ďalšie politické podmienky, ktoré sa stanovia v memorande o porozumení.

(tasr)


Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok