Práca ukrajinskej rozviedky? Ruského veliteľa obvineného zo zabitia desiatok civilistov ubili na smrť kladivom

Telo Dmitrija Golenkova našli 20. októbra v meste Suponevo v ruskej Brjanskej oblasti tvárou nadol v kríkoch s hlavou zaliatou krvou. Pri sebe mal bielu igelitovú tašku.

Dmitrij Golenkov. Foto: HUR Dmitrij Golenkov. Foto: HUR

O jeho smrti informovala ukrajinská vojenská rozviedka (HUR), no podľa webu Kyiv Independent sa k vražde priamo neprihlásila, hoci jej vyjadrenia tomu napovedajú.

Rozviedka smrť Golenkova napríklad okomentovala aj slovami ako „kladivo spravodlivosti – vojnový zločinec Dmitrij Golenkov bol zlikvidovaný v Rusku,“ a tiež zdôraznila „spravodlivú odplatu za každý vojnový zločin“.

HUR uviedla, že Golenkov, vysoký dôstojník 52. ruského pluku ťažkých bombardérov, zastával funkciu náčelníka štábu leteckej letky, čo mu dávalo dôležitú plánovaciu úlohu.

Kyjev mu okrem iného pripisuje zodpovednosť za útok na nákupné centrum v meste Kremenčuk, pri ktorom zomrelo 22 ukrajinských civilistov, či bombový útok na Dnipro, ktorý neprežilo 46 civilistov.

Ukrajinskí agenti podľa britského denníka Telegraph zabili v Rusku a na okupovaných územiach Ukrajiny od začiatku vojny desiatky členov nepriateľskej armády alebo kolaborantov.

(tod)


Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok