Čína usporiadala oproti Taiwanu ďalšie vojenské cvičenie

Manévre s ostrou streľbou zorganizoval Peking pri pobreží juhočínskej provincie Fu-ťien, a to len týždeň po predchádzajúcich rozsiahlych cvičeniach okolo celého Taiwanu, píše agentúra AP.

Najnovšie cvičenia sa podľa vyhlásenia čínskeho úradu pre námornú bezpečnosť konali pri ostrove Pching-tchan. Posádky lodí dostali varovanie, aby sa tejto oblasti vyhýbali.

Taiwanské ministerstvo obrany uviedlo, že ide o súčasť výročných manévrov, ktoré pozorne sleduje.

Čína v ostatných rokoch zvyšuje svoju prítomnosť v okolí Taiwanu, ktorého nezávislosť odmieta uznať a považuje ho za súčasť svojho územia, pričom tam čoraz častejšie vykonáva aj takéto cvičenia.

Aj minulý týždeň zorganizoval Peking jednodňové vojenské cvičenie zamerané na nácvik „uzavretia kľúčových prístavov a oblastí“. Podľa výpočtov Taiwanu sa na manévroch zúčastnilo až 153 lietadiel, 14 vojenských plavidiel a 12 lodí.

Taiwanský prezident Laj Čching-te vyzval Čínu, aby s cvičeniami zameranými na zastrašovanie Taiwanu prestala. „Rovnako ako všetky demokratické krajiny na svete sa domnievame, že čínske vojenské cvičenia sú hrozbou pre mier a stabilitu v regióne. Bez ohľadu na ich rozsah by sa nemali často približovať k Taiwanu,“ dodal.

(tasr)


Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok