Fico: Základom boja proti nelegálnej migrácii je ochrana vonkajších hraníc

Európska únia nepotrebuje redistribúciu migrantov či povinné kvóty, ale opatrenia v spolupráci s krajinami, ktoré chcú spoločne chrániť vonkajšie hranice Únie.

Snímka obrazovky 2024-10-06 o 12.07.29 Predseda vlády SR Robert Fico (Smer). Reprofoto: STVR

Povedal to v utorok v Komárne predseda vlády SR Robert Fico (Smer) po schôdzke s prezidentom Srbskej republiky Aleksandarom Vučičom a predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

„Mali sme pravdu, keď sme na začiatku veľkej migračnej krízy veľmi jasne hovorili, že základom boja proti nelegálnej migrácii je ochrana vonkajších hraníc EÚ. Únia nepotrebuje redistribúciu migrantov či povinné kvóty, ale opatrenia v spolupráci s krajinami, ktoré chcú spoločne chrániť vonkajšie hranice,“ povedal Fico.

Slovenský premiér poďakoval Vučičovi za opatrenia, ktoré Európe výrazne pomohli riešiť problémy migrácie a vyslovil podporu Srbsku v jeho snahách o čo najskorší vstup do EÚ. „Neviem si predstaviť, že by niektorá krajina predbehla Srbsko pri vstupe do Únie,“ podotkol.

Predseda slovenskej vlády ocenil Orbánov návrh pokračovať v rokovaniach v tomto formáte ďalej s poznámkou, že pre všetkých účastníkov komárňanského stretnutia sú dôležitou témou okrem iných aj vývoj vojny na Ukrajine.

Podľa jeho slov sa opakujú pokusy zlikvidovať zoskupenie Vyšehradskej štvorky (V4). „Odmietame, aby sme skončili v tomto formáte (V4), ktorý má obrovský význam. Verím, že Srbsko bude členom EÚ a stane sa účastníkom tejto regionálnej spolupráce,“ dodal Fico.

Orbán k migračnému paktu EÚ povedal, že ho treba zavrhnúť a vytvoriť nové pravidlá. Podľa neho schengen, ktorý je jedným z najdôležitejších výdobytkov Únie, sa práve rozpadáva. Pripomenul, že od roku 2015 bolo v EÚ podaných osem miliónov žiadostí o azyl. Hranice Únie sa ilegálne pokúsilo prekročiť 3,8 milióna osôb, z ktorých Maďarsko zadržalo jeden milión. „Západní lídri sú teraz v panike, z ktorej sa zrodili zlé rozhodnutia,“ podčiarkol.

Vučič označil za spoločný úspech, že sa počet migrantov v Srbsku oproti vlaňajšku podarilo znížiť. „V srbských utečeneckých táboroch je aktuálne 477 migrantov. S našimi európskymi priateľmi budeme pokračovať v spoločnej práci v záujme zníženia migrácie,“ dodal srbský prezident.

Lídri Slovenska, Srbska a Maďarska pricestovali do Komárna, aby rokovali o nelegálnej migrácii.

(tasr)


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok