V Nemecku po prvý raz potvrdili infekciu novým variantom opičích kiahní

Dotyčná osoba sa nakazila variantom Ib v zahraničí, infekciu odhalili minulý piatok, oznámil v utorok Inštitút Roberta Kocha (RKI) v Berlíne, ktorý citovala agentúra DPA.

V Afrike pravdepodobne vyhlásia núdzový stav v súvislosti s opièími kiahòami Na obrázku, ktorý poskytol Národný inštitút pre alergie a infekčné ochorenia (NIAID), je farebná transmisná elektrónová mikrofotografia častíc opičích kiahní (červená), ktoré sa nachádzajú v infikovanej bunke (modrá), vypestovanej v laboratóriu vo Fort Detricku. Foto: TASR/AP

Inštitút uviedol, že situáciu „veľmi pozorne“ sleduje a v prípade potreby upraví svoje odporúčania. Ďalšie podrobnosti neposkytol, no zdôraznil, že pre prenos opičích kiahní je potrebný úzky fyzický kontakt.

Variant Ib sa už niekoľko mesiacov šíri vo viacerých afrických krajinách. Podľa tamojších úradov mu od začiatku tohto roka podľahlo 1 100 ľudí. Prvý prípad nákazy týmto variantom mimo afrického kontinentu potvrdili v polovici augusta vo Švédsku, chorý sa infikoval tiež v Afrike.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácia (WHO) je variant Ib nákazlivejší a nebezpečnejší ako predchádzajúce varianty tohto ochorenia, ktoré boli zistené aj v Nemecku.

Starším variantom IIb sa podľa RKI od mája 2022 nakazilo v Nemecku okolo 3 800 ľudí, úmrtia zatiaľ hlásené neboli.

WHO vyhlásila v auguste v dôsledku rastúceho šírenia opičích kiahní v Afrike mimoriadnu situáciu v oblasti verejného zdravia medzinárodného rozsahu. Ide o najvyšší stupeň výstrahy.

Symptómy zahŕňajú typické vyrážky, ďalej horúčku, zimnicu, opuchnuté lymfatické uzliny, vyčerpanosť, bolesti svalov a chrbta, bolesť hlavy a respiračné príznaky. Úmrtia sú v krajinách s vyspelým zdravotníctvom zriedkavé.

Vírus sa primárne prenáša blízkym kontaktom, napríklad počas sexuálneho styku, masírovania, objímania či bozkávania. Existujú vakcíny proti kiahňam, ktoré sú účinné aj proti opičím kiahňam, pričom znižujú riziko prepuknutia ochorenia a zmierňujú jeho priebeh.

(tasr)


Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok