Ukrajina nežiada od západných spojencov jadrové zbrane, tvrdí Zelenskyj

Ukrajinský prezident minulý týždeň na samite EÚ v Bruseli povedal, že "buď bude mať Ukrajina jadrové zbrane, ktoré nás ochránia, alebo musíme mať nejaké spojenectvo".

National Prayer Breakfast in Kyiv Volodymyr Zelenskyj. Foto: Profimedia.sk

„Nežiadame, aby nám boli poskytnuté alebo vrátené jadrové zbrane,“ povedal Zelenskyj podľa AFP novinárom v pondelok večer.

Ukrajina sa po rozpade ZSSR vzdala jadrových zbraní na svojom území výmenou za rešpektovanie svojej územnej celistvosti a nezávislosti. Jadrový arzenál, ktorý vtedy Ukrajina zdedila, patril k najväčším na svete. Bezpečnostné záruky v roku 1994 v tzv. budapeštianskom memorande dostala od Ruska aj Spojených štátov.

„Vzdali sme sa jadrových zbraní. Nedostali sme sa do NATO. Všetko, čo sme dostali, bola rozsiahla vojna a mnoho obetí, takže dnes máme len jedno východisko. Potrebujeme NATO, pretože nemáme zbrane, ktoré by mohli zastaviť (ruského prezidenta Vladimira) Putina,“ zdôraznil ukrajinský prezident.

Jeho predošlé vyjadrenia o jadrových zbraniach vyvolali rozhorčenie v Moskve. Putin ich označil za „nebezpečnú provokáciu“ a akýkoľvek krok v tomto smere by sa podľa neho stretol so „zodpovedajúcou reakciou“.

(tasr)


Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok