OSN: Populácia Ukrajiny od začiatku vojny klesla o osem miliónov ľudí

Vojnou zmietaná krajina neusporiadala sčítanie obyvateľstva, napriek tomu je zrejmé, že počet obyvateľov zaznamenal dramatický pokles, konštatoval Populačný fond OSN (UNFPA), ktorého vyhlásenie citovala agentúra AFP.

Tieto údaje sú podľa fondu platné od začiatku otvorenej invázie Ruska na Ukrajinu, od roku 2014, keď Rusko anektovalo Krymský polostrov, je to už odhadom viac než desať miliónov.

Regionálna riaditeľka UNFPA pre východnú Európu a Strednú Áziu Florence Bauerová zdôraznila, že pokles sa prejavoval „od začiatku invázie“ Ruska na Ukrajinu pred viac než dvoma rokmi.

Ukrajina mala už pred vojnou jednu z najnižších mier pôrodnosti v Európe, a podobne ako mnoho iných krajín vo východnej Európe podľa Bauerovej zaznamenala zmenšovanie populácie v dôsledku odchodu mladých ľudí, ktorí sa snažia hľadať príležitosti inde.

Od začiatku vojny však z krajiny utieklo približne 6,7 milióna ľudí, zatiaľ čo pôrodnosť klesla na približne jedno dieťa na ženu, poznamenala Bauerová s tým, že ide o jednu z najnižších mier na celom svete.

Zdôraznila, že je to oveľa menej ako teoretická miera reprodukcie – 2,1 dieťaťa –, ktorú musí mať každá žena v priemere, aby sa zachovala veľkosť populácie.

Vojna si podľa nej tiež vyžiadala „niekoľko desaťtisíc obetí“, čo takisto prispieva k nepriaznivej demografickej situácii.

(tasr)


Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok