Sestry a zdravotné asistentky nie sú spokojné so mzdami

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) bude pokračovať v tlaku na zvyšovanie miezd v sektore.

Covidové oddelenie v Nemocnici Poprad Ilustračná snímka. Foto: Michal Svítok/TASR

Vyplýva to z vyjadrenia, ktoré poskytla predsedníčka združenia Monika Kavecká. Zopakovala, že OZ SaPA odmieta akýkoľvek zásah do zákona venujúceho sa odmeňovaniu zdravotníkov. Odborové združenie sestier pritom už skôr avizovalo, že v prípade zmien v zákone sú sestry pripravené podať výpovede z nadčasov.

„Najbližšími spolupracovníkmi s kľúčovou úlohou pri uzdravení a odbornej starostlivosti o pacienta sú lekári a sestry. Odmietame zásah do zákona práve preto, lebo v nemocniciach a oddeleniach, kde nie sú lekári, nie je priestor ani pre sestry a pôrodné asistentky,“ zdôraznila Kavecká.

Zároveň upozornila, že mapovanie aktuálnej situácie s počtami sestier v 113 zdravotníckych zariadeniach na Slovensku ukázalo, že až 42 percent sestier bolo vo veku nad 50 rokov a ďalších 15 percent bolo vo veku 59 rokov a viac.

„Preto sme sa rozhodli, že jedinou cestou, ako zvrátiť túto katastrofálnu situáciu v zdravotníckych zariadeniach, je pokračovať v tlaku na zvyšovanie miezd. OZ SaPA sa neuspokojuje so súčasným stavom a pokračuje v boji za lepšie pracovné aj finančné podmienky pre sestry a pôrodné asistentky,“ dodala predsedníčka združenia.

Prezident SR Peter Pellegrini minulý týždeň podpísal konsolidačný balík, ktorý upravuje aj zákon venujúci sa odmeňovaniu zdravotníkov. Rozhodol sa po tom, ako minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) po rokovaní so zástupcami sektora ponúkol kompromisné riešenie v otázke ich platov.

Oznámil dohodu na zvýšení finančných prostriedkov na mzdy zdravotníkov vo výške viac ako 100 miliónov eur. Sestrám a záchranárom ponúka rovnaké zvyšovanie miezd ako pred konsolidáciou. Lekárom by sa platy mohli zvýšiť o 6,4 percenta namiesto troch percent.

Šéf lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský v utorok na tlačovej konferencii informoval, že viac ako 2400 nemocničných lekárov je pripravených podať výpovede do konca októbra. Medzi hlavné požiadavky zdravotníkov patrí dodržiavanie memoranda podpísaného v roku 2022, ktoré sa týka aj miezd zdravotníkov. Podľa neho sa mali lekárom platy zvýšiť o 9,7 percenta.

(tasr)


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok